Căpşuna, un fruct delicios şi sănătos, care tratează mai multe boli. Vezi la ce o poţi folosi

Căpşunile sunt un soi de fragi mai dezvoltaţi şi sunt unele dintre cele mai aromate fructe. Acestea au în componenţă 89% apă, 7% hidraţi de carbon, 8% zaharuri, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP, K) şi minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor, sulf, siliciu), scrie tratament.net.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 14:31
Căpşuna, un fruct delicios şi sănătos, care tratează mai multe boli. Vezi la ce o poţi folosi

Căpşunile sunt foarte sănătoase deoarece tonifică, remineralizează organismul şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Vitamina C luptă cu radicalii liberi, care fac rău celulelor şi colagenului, ducând la apariţia ridurilor. Pe lângă acestea, căpşunile ajută la eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp.

Căpşunile bine coapte pot fi consumate şi pentru a obţine un efect laxativ.

Funcţionarea normală a sistemului nervos se datorează vitaminelor E şi celor din complexul B pe care le contin căpşunile. Aceste fructe sunt recomandate şi în cazul asteniilor, dar şi pentru prevenirea insomniilor.

Căpşunile sunt indicate în tratamentul anemiilor, deoarece conţin fier, un component al hemoglobinei din sânge şi cupru, care ajută la absorbţia fierului.

Prin vitamina K pe care o conţin, căpşunile au acţiune benefică asupra ficatului.

Dacă suferiţi de afecţiuni renale, reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicaţii alcoolice sau cu tutun, tuberculoză, insuficienţă hepatică, litiază biliară şi dischinezii biliare, atunci este cazul să faceţi o cură cu căpşuni. Aceste fructe delicioase au şi un rol hipotensor, fiind indicate în hipertensiuni arteriale şi alte boli cardiace.

Căpşunile pot fi folosite şi din punct de vedere cosmetic. O mască cu căpşuni se prepară astfel: o ceşcuţă de fructe proaspete sau congelate (se poate folosi şi zmeură sau afine), care se amestecă la blender cu o ceşcuţă de iaurt şi o lingură de miere. Se lasă 8 minute să acţioneze pe faţă.