Carantină în România. Lista oraşelor aflate în acest moment în scenariul roşu

Premierul Ludovic Orban a afirmat că din analizele făcute în zone unde au fost introduse măsuri de carantinare a unor localităţi se constată că numărul de îmbolnăviri nu a mai crescut în ritmul în care acest fenomen s-a produs înainte de carantină.

17 nov. 2020, 21:33
Carantină în România. Lista oraşelor aflate în acest moment în scenariul roşu
Carantină în România

Carantină în România. Lista completă a oraşelor aflate în acest moment în carantină

Alba: Alba Iulia, Abrud, Sebeş, Blaj, Cugir
Cluj: Gherla
Constanţa: Ovidiu
Ialomiţa: Slobozia
Maramureş: Baia Mare
Sălaj: Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei
Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu.
Timiş: Sânnicolau Mare.
Coronavirus. Incidenţă cazurilor COVID-19 pe judeţe

Incidenţa coronavirus 17 noiembrie. Sibiul a ajuns la rata de infectare 9. Situaţia la Bucureşti

Judeţele cu Incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile peste 5 la o mie de locuitori:

Alba- 6,01

Arad- 5,68

Bihor- 5,77

Braşov- 6,21

Bucureşti- 5,6

Cluj- 7,37

Constanţa- 5,2

Ilfov- 6,83

Sălaj- 5,9

Sibiu- 6,85

Ce presupune carantina

Este permisă deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul desfăşurării activităţii profesionale şi înapoi şi deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităţilor de bunuri în interes profesional. De asemenea, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată.

În timpul caratinării sunt permise deplasările scurte în zona din jurul locuinţei legate de activitatea fizică individuală, cât şi pentru nevoile animalelor de companie, este permisă deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat ori pentru activităţile agricole. Este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei locuinţe din afara localităţii, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obţinerea unor drepturi, precum şi participarea la programe sau proceduri de tratament. Este permisă deplasarea pentru motive justificate precum: îngrijirea/însoţirea copiilor sau a membrilor familiei, îngrijirea unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice. Este permisă deplasarea pentru realizarea serviciilor de îngrijire personală.

Este necesară completarea unei declaraţii pe propeia răspundere din care să reiasă motivul deplasării atât pentru interiorul localităţii, cât şi pentru ieşirea din localitate. Pentru deplasarea în interes profesional, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propia răspundere.

Pentru deplasarea în interes personal, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate o declaraţie pe propia răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere va trebui să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/locul activităţii profesionale, motivul deplasării, data şi semnătura.

Se va interzice circulaţia şi formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

În funcţie de decizile luate la nivel judeţean în anumite localităţi au fost dispuse şi alte măsuri.

Carantină în România Situaţia de la Cluj-Napoca

În judeţul Cluj s-a cerut carantinarea municipiului Cluj-Napoca, dar autorităţile locale spun că nu se impune încă.

Prefectul judeţului Cluj, Mircea Adrudean, susţine că sunt mai multe motive pentru care nu se ia în considerare instituirea carantinei în Cluj-Napoca, unde rata de incidenţă a cazurilor de Covid a ajuns luni la 9 la mia de locuitori. Unul dintre acestea este rata mică a mortalităţii.

În Cluj-Napoca, potrivit datelor anunţate luni de Prefectura Cluj, rata de incidenţă a cazurilor de Covid-19 a ajuns la 9,04 la mia de locuitori, în creştere de la 8,74 cât era joi.

Cu toate acestea, autorităţile susţin că nu este luată deocamdată în calcul instituirea carantinei în oraş.

Prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudean, susţine că sunt mai multe motive care stau la baza acestei decizii: nu sunt întrunite condiţiile la analiza de risc a DSP, numărul mare de teste care duce la un număr mare de cazuri, rata mortalităţii Covid cea mai mică din ţară, capacitate de paturi Covid crescută şi faptul că rata incidenţei se calculează la populaţia stabilă a oraşului, iar multe dintre cazurile pozitive sunt la cei care nu au nicio formă legală de şedere în Cluj-Napoca.

Prefectul a anunţat că încă 27 de paturi ATI pentru pacienţi Covid sunt în curs de operaţionalizare, astfel că de la sfârşitul săptămânii, cel mai probabil, vor fi disponibile 96 de locuri.