Carantină la granița de vest a României. Se iese din casă doar cu declarație pe propria răspundere

Oraşul Nădlac din judeţul Arad va intra în carantină timp de 14 zile, după ce rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 4,83 cazuri la o mie de locuitori. Măsura a intrat în vigoare duminică, 14 februarie, de la ora 22.00.

15 feb. 2021, 06:07
Carantină la granița de vest a României. Se iese din casă doar cu declarație pe propria răspundere

Carantină la granița de vest a României. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a adoptat o hotărâre prin care decide carantinarea oraşului Nădlac, în urma analizei epidemiologice făcută de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad.

”Se solicită Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea Ordinului Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă instituirea măsurii de carantină zonală, începând cu data de 14.02.2021 ora 22:00, pentru o perioadă de 14 zile, pentru Oraşul Nădlac, judeţul Arad”, se arată în hotărârea CJSU Arad.

Ordinul de carantinare

Pe perioada carantinei, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberată de angajator.

În intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul localităţii, se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu unele excepţii.

În interiorul localităţii se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici şi se limitează numărul de persoane în incinta magazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică şi de igienă sanitară. Începând cu data de 20 februarie, în zilele de sâmbătă şi duminică centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea până la ieşirea localităţii din carantină.

Scenariu schimbat pentru școlile din Iași

Preşedintele consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat, duminică dimineaţă, că scenariul de funcţionare a unităţilor de învăţământ se schimbă în 13 localităţi, după modificarea ratei de infectare. Nouă localităţi trec în scenariul verde, iar patru intră în galben. Municipiul Iaşi are o incidenţă cumulată de 1,34 la mie şi continuă în scenariul galben.

”Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a validat scenariile în care vor funcţiona şcolile din judeţul Iaşi în următoarea săptămână (15-19 februarie). Astfel, faţă de săptămâna în curs, sunt 13 unităţi administrativ-teritoriale unde scenariile în care funcţionează şcolile se modifică, a transmis, duminică, Costel Alexe.

Potrivit acestuia, localităţile Aroneanu, Belceşti, Ciurea, Golăeşti, Gorban, Heleşteni, Ion Neculce, Oţeleni şi Tătăruşi vor trece în scenariul verde, iar Cristeşti, Popricani, Probota şi Vlădeni vor fi în scenariul galben.

”În celelalte localităţi, rămân valabile scenariile care au fost şi săptămâna trecută. Excepţie face comuna Sireţel, şcoala gimnazială Humosu, care din motive tehnice săptămâna trecută a fost în scenariul roşu, iar în această săptămână va funcţiona în scenariul verde”, a mai anunţat Alexe.

Municipiul Iaşi are o incidenţă de 1,34 la mie şi va continua şcoala în scenariul galben.

Carantină în România. peste 6000 de amenzi în 24 de ore

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii, au gestionat, în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, peste 1.700 de acţiuni de control cu privire la modul de respectare a măsurilor de protecţie sanitară.

Astfel, peste 16.000 poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, precum şi angajaţi de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au verificat peste 5.200 operatori economici şi aproape 70.000 persoane, precizează MAI într-un comunicat.

Lista ACTUALIZATĂ a ţărilor pentru care se impune carantină la revenirea în România. Test PCR obligatoriu la îmbarcarea în avion

De asemenea, au fost verificate peste 9.000 obiective de interes, precum restaurante, terase sau fast food-uri, dar şi aproximativ 250 de operatori transport persoane.

În urma acţiunilor întreprinse, echipele mixte de control au aplicat 6.176 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1.100.000 lei, dintre care peste 5.400 sancţiuni au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, cuantumul acestora fiind de peste 800.000 lei.

De asemenea, au fost aplicate aproximativ 740 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 260.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea persoanelor de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, personalul MAI a întocmit şase dosare penale în care sunt cercetate trei persoane, din care două pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, faptă prevăzută de art. 352 Cod penal.

În ceea ce priveşte apelurile la linia telefonică TELVERDE 0.800.800.165, au fost primite 11 apeluri care au fost direcţionate pentru verificări la nivelul municipiului Bucureşti şi în 4 judeţe.