Carantină sau test COVID-19 pentru români chiar dacă sunt vaccinaţi. România introdusă pe lista roşie COVID în mai multe ţări europene

Certificatul verde COVID-19 nu-i scape pe români de restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus de alte ţări europene. Cum rata de vaccinare este scăzută în România, iar numărul deceselor zilnice este foarte ridicat comparativ cu restul Europeni, tot mai multe ţări i-au pus pe români pe lista roşie.

10 nov. 2021, 11:50
Carantină sau test COVID-19 pentru români chiar dacă sunt vaccinaţi. România introdusă pe lista roşie COVID în mai multe ţări europene

Carantină sau test COVID-19 pentru români chiar dacă sunt vaccinaţi. Pentru că România are o rată scăzută de vacinare împotriva COVID-19, mai multe ţări impun restricţii pentru români.

Bulgaria a introdus România pe lista roşie. Toţi cetăţenii care călătoresc în ţara vecină vor trebui să prezinte test PCR, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau au avut Covid în ultimele şase luni

România a fost inclusă de Bulgaria pe lista roşie COVID-19, astfel că oricine doreşte să călătorească în această ţară va trebui să prezinte la graniţă un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, indiferent dacă e vaccinat sau a trecut prin boală în ultimele şase luni.

„Cetățenilor români care sosesc din state aflate în zona roșie (inclusiv din România) li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei, în baza prezentării documentelor de călătorie, cu îndeplinirea următoarelor condiții CUMULATIVE:

A) încadrarea într-una dintre categoriile de persoane prevăzute limitativ în ordin (spre exemplu, cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE, ai Elveției și ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și membrii familiilor acestora, care sosesc dintr-un stat membru al UE, al Spațiului Economic European, din Elveția sau din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;

B) prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID sau a unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID sau a unui document similar;

ȘI / ÎN ACELAȘI TIMP

C) prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: Presa străină, despre situaţia COVID în România: „În România, puternic lovită de Covid, medicii luptă împotriva refuzului la vaccinare”

Noile reguli nu se aplică celor care fac dovada faptului că doar tranzitează țara, ci doar celor care au ca destinație finală Bulgaria. Sunt exceptați de la regulă copiii cu vârsta de până în 12 ani, conducătorii de autocare care efectuează transport internațional de persoane, șoferii de camion, piloții de avion care efectuează zboruri internaționale, dar și studenții străini care învață în Bulgaria.

Citeşte şi Grecia verifică certificate verzi emise în România şi Bulgaria sub suspiciunea de fals

 

Românii care merg în Italia ar putea intra în carantină, chiar dacă sunt vaccinaţi

Românii care merg în Italia ar putea intra în carantină, alături de cetățeni ai altor țări est-europene cu un număr ridicat de cazuri și o rată scăzută de vaccinare.

Autoritățile sanitare din Italia evaluează toate măsurile care urmează să fie luate în lunile noiembrie și decembrie, iar consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato, a venit cu propunerea de a-i carantina pe cei care vin din ţări cu număr ridicat de cazuri, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

„Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentajul persoanelor vaccinate este scăzut. Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă. Nu ne putem asuma acest risc. Și spun acest lucru într-un spirit de cooperare și respect pentru acești cetățeni care fac o muncă importantă”, a spus D’Amato.