Carburanții se scumpesc din nou. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină

După patru ieftiniri consecutive, Petrom a anunțat că prețurile la motorină și benzină cresc. Care sunt noile valori?

19 mart. 2024, 10:47
Carburanții se scumpesc din nou. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Carburanții se scumpesc din nou. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la benzină și motorină, după patru ieftiniri consecutive.

Citește și: Ion Țiriac, declarații șocante despre nivelul de trai al românilor: „S-a făcut benzina peste un euro. Asta înseamnă că o ducem bine”

Carburanții se scumpesc din nou

Stațiile de carburanți din București afișează deja prețurile mărite. Pe data de 19 martie 2024 benzina standard costă 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,42 lei/litrul. Petrom a crescut, așadar, prețurile carburanților, cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Este prima scumpire după o perioadă de patru ieftiniri consecutive. De la începutul lunii martie, prețurile au tot scăzut, ieftiniri care au venit după o serie de 12 scumpiri consecutive, operate de la la jumătatea lunii ianuarie.

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Cauza cea mai probabilă a scumpirilor de acum vin pe fondul creșterii prețului la țiței, care antrenează creșerea cotațiilor la carburanți. Actualmente, cotația țițeiului Brent, de referință pentru Europa, a ajuns la 86,7 dolari pe baril.

Petrolul a sărit joia trecută de pragul de 85 de dolari pe baril, ajungând la cele mai mare nivel din ultimele patru luni. Tendința de creștere s-a intensificat după de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a publicat previziuni pozitive privind cererea globală, care ar putea să nu fie susținută de ofertă.

Pieţele petroliere mondiale se vor confrunta în 2024 cu un deficit de aprovizionare, în locul excedentului estimat anterior, deoarece grupul OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) caută să continue reducerile de producţie în a doua parte a anului, după cum se arată într-un raport publicat joi de Agenţia Internaţională a Energiei.

AIE se aşteaptă în acest an la o creştere a cererii de petrol pe plan mondial cu 1,3 milioane bpd, la 103,2 milioane bpd, pe fondul perspectivelor economice încurajatoare din SUA şi a majorării consumului de combustibil pentru nave, care trebuie să parcurgă rute mai lungi, pentru a evita atacurile de la Marea Roşie.

România este importator net de petrol (produce doar trei milioane de tone din cele zece necesare consumului celor trei rafinării importante), și este și importator net de motorină, fiind însă un exportator important de benzină. Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și: Revoluție pe piața auto. Ce aduc noile reglementări pentru mașinile pe motorină sau benzină. Schimbări radicale de la 1 mai 2024