Revoluție pe piața auto. Ce aduc noile reglementări pentru mașinile pe motorină sau benzină. Schimbări radicale de la 1 mai 2024

De la 1 mai, noi reglementări aduc standarde mai drastice pentru mașinile cu motoare cu ardere internă. Dealerii auto sunt direct vizați.

10 mart. 2024, 09:02
Revoluție pe piața auto. Ce aduc noile reglementări pentru mașinile pe motorină sau benzină. Schimbări radicale de la 1 mai 2024
O nouă reglementare vizează mașinile pe benzină și motorină

Începând cu data de 1 mai 2024, proprietarii de vehicule cu motoare cu ardere internă vor fi supuși unei noi reglementări care vizează asigurarea accesului la informații detaliate pentru potențialii cumpărători, marcând astfel un pas important în tranziția către mașinile mai ecologice.

Citește și: Adio mașini poluante în România. Mașinile cu o vechime de peste 15 ani și cu defecțiuni majore, interzise pe străzi

Inițiativa vine în contextul în care industria auto este obligată să se adapteze la schimbările din domeniul tehnologiei și presiunile cu referire la reducerea emisiilor de carbon. Astfel, în Germania, eforturile de extindere a rețelei de stații de încărcare pentru mașinile electrice sunt în plină desfășurare, pentru ca trecerea de la mașinile cu ardere internă la cele electrice să fie mai ușoară.

Însă, cel mai mare impediment rămân costurile destul de ridicate ale mașinilor electrice. Astfel, unii producători au început să se axeze mai mult asupra dezvoltării unor modele mai accesibile, pe care să și-o permită mai mulți consumatori.

În cazul mașinilor cu motoare cu ardere internă, o nouă reglementare va intra în vigoare de la 1 mai 2024. Aceasta le va impune dealerilor auto să afișeze o etichetă cu informații despre consumul de combustibil și emisiile vehiculelor noi. Etichetele vor oferi clienților o înțelegere mai clară a impactului asupra mediului pe care mașina dorită îl are.

Citește și: Lege nouă pe masa lui Iohannis: șoferii români își pot înmatricula online mașinile

Pe lângă informațiile legate de emisiile de CO2, aceste etichete vor conține detalii despre consumul de energie electrică și autonomie pentru mașinile electrice sau hivride. Consumatorii vor mai găsi și detalii despre costurile anuale de energie în cazul în care vor parcurge 15.000 de kilometri pe an, precum și suma taxei de drum pentru noua mașină.

Scopul noii reglementări este de a-i sprijini pe consumatori în alegerea unor opțiuni de transport mai ecologice, în contextul preocupărilor tot mai mari legate de schimbările climatice și sustenabilitatea mediului înconjurător. Prin introducerea noii măsuri, se dorește a fi încurajată i tranziție mai accelerată către vehiculele prietenoase cu mediul.