Card de sănătate de la 14 ani, ministrul Sănătăţii confirmă discuţiiile

Alexandru Rafila spune că există în discuţie scăderea vârstei beneficiarilor cardului de sănătate; o soluţie, împreună cu CNAS.

RomaniaTV.net
27 iul. 2023, 18:36
Card de sănătate de la 14 ani, ministrul Sănătăţii confirmă discuţiiile

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că există în discuţie scăderea vârstei, care este în prezent 18 ani, de la care se eliberează cardul de sănătate, menţionând că acest lucru ţine de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern
Întrebat în legătură cu informaţia potrivit căruia cardurile de sănătate s-ar elibera la naştere şi nu la 18 ani, Rafila a spus: „Este o anumită discuţie. Eliberarea cardurilor de sănătate era programat să aibă o evoluţie favorabilă din punct de vedere al scăderii vârstei, pentru că, ştiţi bine, în România se vor schimba şi cărţile de identitate, iar cărţile de identitate vor include şi partea de date sanitare, iar cărţile de identitate, după cum ştim, se eliberează la vârsta de 14 ani”.

El a adăugat că este o problemă care ţine direct de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Vom colabora cu dânşii ca să găsim o soluţie, dacă este posibil şi dacă sistemul informatic actual se pretează pentru creşterea rapidă a numărului de utilizatori”, a mai spus Rafila.

Cât timp vor mai putea fi folosite cardurile de sănătate expirate

Cât timp vor mai putea fi folosite cardurile de sănătate expirate. Conform datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii, peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021 le vor putea folosi încă șapte ani, după cum s-a stabilit, printr-o hotărâre a Guvernului, în vara lui 2020.

Conform HG nr. 483/2020, începând cu luna iulie 2020 se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Citeşte şi Marcel Ciolacu, provocare pentru Grindeanu și Rafila: „Scoateți cardurile, prieteni

Potrivit Ministerului Sănătăţii, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului respectiv merge la medic. Practic, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, scrie în HG nr. 483/2020, ptrivit avocatnet.ro. 

Autorităţile au decis să prelungească automat valabilitatea cardurilor de sănătate deoarece această soluţie costă mai puţin decât ar fi costat retipărirea milioanelor de carduri expirate.

„Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate”, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Conform datelor comunicate de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Citeşte şi Raed Arafat: 90% dintre persoanele care mor în terapie intensivă sunt nevaccinate anti-COVID