Cardinalul Iuliu Hossu, eroul național despre care niciun manual de istorie a românilor nu a vorbit până acum. H. R. Patapievici: „Caracterul nu este un dat genetic, ci ia naștere atunci când asculți vocea sufletului, și nu pe cea a sângelui”

"La Alba Iulia (1 decembrie 1918) este citit Actul Unirii" - o propoziție scurtă, seacă și impersonală, care se vrea a fi o explicaţie foto într-unul dintre manualele de istorie a românilor.
Oana Anghel
12 apr. 2025, 08:00
Cardinalul Iuliu Hossu, eroul național despre care niciun manual de istorie a românilor nu a vorbit până acum. H. R. Patapievici:

Explicaţia se regăseşte sub celebra fotografie realizată de Samoilă Mârza pe 1 decembrie 1918, care-l reprezintă pe cardinalul Iuliu Hossu – episcop de Gherla la acel moment – dând citire proclamației Unirii pe Câmpul lui Horea.

Nimic despre cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu în niciunul dintre manualele alternative de istorie a românilor, de pe care elevii studiază în clasa a XII-a. Asta în pofida faptului că alte teme privitoare la greco-catolici, precum persecuţia din perioada comunistă, sunt măcar amintite, dacă nu tratate în detaliu.

Iuliu Hossu

Explicaţia foto de sub celebra fotografie realizată de Samoilă Mârza pe 1 decembrie 1918 nu menţionează nimic despre cardinalul Hossu

Cardinalul Iuliu Hossu, eroul absent din manualele de istorie

Am întrebat mai mulţi profesori de istorie dacă la elevii de liceu ajunge vreo informaţie legată de primul cardinal al românilor. Toţi ne-au confirmat că, deşi în manuale nu este menţionat pe nicăieri numele lui Iuliu Hossu, iar programa şcolară nu este nici ea mai generoasă în această privință, le vorbesc elevilor despre cardinal în cel puţin două momente: o dată când predau Regimul comunist şi personalităţi aruncate în temniţele comuniste, a două oară la lecţia despre Marea Unire.

Manualele de istorie a românilor nu sunt actualizate, toate fiind publicate în anul 2007. Există, totuși, posibilitatea să se insiste mai mult pe figura cardinalului la disciplina „Istoria comunismului în România”, care se va studia anul viitor la clasa a 12-a, ne-a spus unul dintre profesorii consultați.

Disciplina „Istoria comunismului în România” este opţională în prezent, însă va deveni obligatorie începând cu anul şcolar 2025-2026.

Citeste si EXCLUSIV Premieră istorică! Iuliu Hossu, primul cardinal al românilor, gratificat cu cea mai înaltă recunoaștere oferită vreodată de statul român unei personalități istorice. PS Mihai, episcop greco-catolic de București: „Un personaj remarcabil, un caracter cu o istorie formidabilă”

Dar chiar dacă lipseşte din cărţile de istorie actuale, figura primului cardinal al românilor a reuşit să răzbată printre atâtea şi atâtea personalităţi care au scris istoria ţării şi, mai mult decât atât, să bifeze o premieră: aceea de a fi gratificat cu cea mai înaltă recunoaștere oferită vreodată de statul român unei personalități istorice. Pe 24 octombrie 2023, Parlamentul a adoptat Legea 290, care prevedea instituirea anului 2025 ca „Anul Cardinal Iuliu Hossu”.

H. R. Patapievici: „Caracterul nu este un dat genetic, ci ia naștere atunci când asculți vocea sufletului”

Iuliu Hossu este unul dintre oamenii care au reușit să lase o amprentă de neșters atât în istoria Bisericii, cât și în istoria națiunii. Şi-a dus demn până la capăt misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o, chiar dacă, mai bine de două decenii, a fost pus în situaţia de a-şi duce această misiune între zidurile închisorii sau ale domiciliului obligatoriu.

Indirect, exisă o definiție pe care cardinalul o dă caracterului. Cel care relatează este părintele Alexandru Rațiu: ‘Un preot îi spune lui Iuliu Hossu: Noi suntem părinți, avem copii, vocea sângelui strigă către noi și ne spune că avem o responsabilitate. Iar Iuliu Hossu îi răspunde: Da, dar acum numai vocea sufletului trebuie să vorbească’ (citat din ‘Memoriile’ cardinalului Iuliu Hossu – n.red.)

Atunci când te supui nu pentru că ești laș, ci pentru că e greu, pentru că ai responsabilități, atunci când asculți vocea sângelui, de fapt, tu ești în centru. Atunci când urmezi vocea sufletului, nu mai ești în centru, ci în depărtare. Și atunci când înțelegi că deasupra ta se află ceva mai mult decât ce ai face tu ca să nu te năruiești, ca să nu te desființezi, de fapt, nu faci altceva decât să-l chemi pe cel care e deasupra ta în tine. Asta face vocea sufletului vs vocea sângelui.

Caracterul e această opțiune, e ceva ce se câștiga, nu-l ai, nu este un dat genetic, ci se construiește în dialogul dintre/în contestarea dintre vocea sângelui și vocea sufletului. Cel care dă ascultare vocii sufletului e omul de caracter, cel care ascultă de vocea sângelui este omul care a pus altceva înaintea caracterului”, a arătat scriitorul Horia Roman Patapievici, în cadrul dezbaterii Dialog despre caracter, eveniment organizat sub auspiciile Episcopiei Greco-Catolice de București în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I ” și revista Dilema.

O altă mărturie puternică despre caracterul cardinalului vine de la cineva care l-a cunoscut personal. Monseniorul Giovanni Cheli (1918-2013) este cel care, în anul 1969, a bătut la ușa chiliei din Mănăstirea Căldărușani, în care episcopul Iuliu Hossu își trăia ultimele luni de viață, transmițându-i mesajul Papei Paul al VI-lea, care dorea să-i acorde demnitatea de cardinal.

Mons. Hossu era o persoană extrem de plăcută, bună, blândă. Dar era limpede că avea un caracter de fier, pentru că, privitor la ceea ce erau drepturile lui Dumnezeu și ale Bisericii, nu a vrut să cedeze niciodată”, se arată în mărturia Monseniorului Giovanni Cheli, dată la 36 de ani distanță de la vizita făcută episcopului de Cluj-Gherla la Căldărușani.

Citeste si EXCLUSIV Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, adevărurile pe care s-a așezat praful. PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București: „Dincolo de comemorările deşănţate, se află evenimente istorice care continuă să aibă reverberații și în zilele noastre”

Sever Voinescu: „Rămânând în România, deşi avusese oferte de plecare la Roma, şi-a întâlnit destinul de erou”

În perioada persecuției, lui Iuliu Hossu i s-a oferit nu doar scaunul de mitropolit al Moldovei în schimbul renunțării la credința catolică, dar și posibilitatea de a pleca definitiv la Roma. Niciuna dintre aceste oferte nu se plia pe valorile sale, aşa că nu a fost loc de negociere. A rămas fidel până la final unui crez de moralitate alegând fără ezitare să rămână lângă turma sa.

Decizia de a rămâne în acest gen de închisoare, deși avusese oferte de plecare la Roma, a fost, de fapt, momentul de întâlnire cu destinul lui eroic. Dacă pleca, probabil se pierdea printre ceilalți înalți prelați de pe culoarele Vaticanului. Rămânând aici, chiar dacă nu mai avea biserică din punct de vedere instituțional, și-a întâlnit destinul de erou”, opinează publicistul Sever Voinescu.

Un gând de părinte faţă de copil”, după cum remarca Horia Patapievici referitor la decizia cardinalului de a nu pleca din ţară şi de a rămâne, astfel, alături de credicioşii lui.

A rămas cu turma lui. Pentru el, Biserica Greco-Catolică era turma pe care o avea în sarcina păstoririi. E un gând de părinte faţă de copii. De fiecare dată când evocă întâlnirile cu credincioşii, o face folosind o formulă recurentă: îmbrăţişare sufletească. El îmbrăţişa sufleteşte omul şi aceşti oameni erau foarte vii pentru el.

Citeste si EXCLUSIV Viața în clandestinitate în perioada comunismului. PS Mihai, episcop greco-catolic de București: „Străbunicul celebra Sfânta Liturghie pe masa pe care luam prânzul, dar cu mare prudență. Securitatea ne fila continuu”

Una dintre marile pagini, literar vorbind, din această carte, este mersul de la Bucureşti la Sighet, în mai 1950. Două dube îi iau de la Căldăruşani ca să-i ducă la Sighet, deşi li se spune că vor fi duşi la Bucureşti.

După ce ajung la Braşov, îşi dau seama că sunt în Transilvania şi recunosc locurile. Iuliu Hossu recunoaşte locurile ţării şi, în acelaşi timp, locurile bisericii lui şi ale pastoraţiei şi ştie toate localităţile după nume. 

Şi spune aşa în ‘Memoriile’ sale: ‘Eram în aşteptare, să vedem încotro o apucăm: dacă o luăm spre stânga, prin oraş, ne duc la Satu Mare, ori la Mănăstirea Bixadului […]. Dacă, însă, maşina va urma înainte spre Baia Sprie, atunci ne vor duce la Sighet ori la Mănăstirea Moiseiului, din fundul Maramureşului […], ori ne vor trece chiar peste Tisa, pe malul căreia se află Sighetul’.

Expresia-cheie, în ‘Memorii’, este „Hristos a îmbrăcat în lumină toate lucrurile”. Dacă reuşeşti să dai carne expresiei, să nu gândeşti abstract, ci să construieşti universalul concret al chestiunii, iar chestiunea este dubletul „Eu sunt mereu cu voi”/”Iată, Eu vin curând”, ai toată formula fericirii.

M-a frapat de câte ori apare cuvântul „fericire” în ‘Memorii’ – e remarcabil cum a construit Iuliu Hossu, împotriva catastrofei şi a adversităţii, un mod creştin de a învinge lumea, potrivit îndemnului „Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!”, a conchis scriitorul H. R. Patapievici.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Alina Badic, horoscop pana pe 4 mai 2025. „Este o perioada destul de dura, o conjunctie care poarta un mesaj deosebit pentru noi”
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. UPDATE: Și Franța e afectată! Ce spun autoritățile despre blackout-ul care a lăsat în beznă milioane de oameni LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre