Ministerul Finanțelor a confirmat că va introduce reglementări obligatorii pentru piața cripto, urmând ca bursele, dealerii și emitenții să se conformeze cadrului normativ existent.
Popularitatea comerţului cu criptomonede a crescut în mod accelerat, aproximativ 7 milioane de britanici – adică 12% din populația adultă – deținând astfel de active. Cu toate acestea, piața rămâne în mare parte nereglementată, atrage atenția Autoritatea de Conduită Financiară (FCA). Instituția avertizează că investitorii „ar trebui să fie pregătiți să piardă toți banii” investiți în criptoactive.
Guvernul britanic a anunțat o serie de proiecte legislative menite să reglementeze domeniul, cu scopul declarat de a elimina „actorii rău-intenționați”, dar și de a susține inovația legitimă într-o industrie în plină expansiune, anunţă Reuters
FCA analizează în prezent introducerea unor restricții pentru investitorii de retail care utilizează fonduri împrumutate în scopuri cripto. Printre măsurile propuse se numără interzicerea utilizării cardurilor de credit pentru achiziția directă de criptoactive sau a liniilor de credit oferite de companiile de tip e-money.
Totuși, consumatorii ar putea folosi în continuare fonduri împrumutate pentru a cumpăra stablecoins – monede digitale care urmăresc să mențină o valoare stabilă în raport cu active precum dolarul american – cu condiția ca acestea să fie emise de entități reglementate de FCA.
Potrivit unui sondaj comandat de FCA, 14% dintre investitorii în criptomonede au folosit credit pentru achiziții în 2023, față de 6% în 2022.
De asemenea, autoritatea ia în calcul introducerea de reguli stricte pentru activitățile de împrumut și creditare cripto.
În cazul împrumuturilor cripto, utilizatorii își oferă activele în schimbul unor randamente, în timp ce împrumuturile în criptomonede implică obținerea de fonduri digitale ce trebuie returnate ulterior cu dobândă.
Chiar dacă reprezintă o parte redusă a pieței, aceste practici comportă „riscuri semnificative”, avertizează FCA, printre care pierderea dreptului de proprietate, lipsa lichidității, evaluarea precară a bonității împrumutaților și o înțelegere limitată a mecanismelor din partea consumatorilor.
Autoritatea de reglementare dorește, de asemenea, să sporească transparența și nivelul de înțelegere publică în ceea ce privește staking-ul – procesul prin care utilizatorii blochează tokenuri digitale într-o rețea blockchain în schimbul unor recompense. Potrivit unui sondaj FCA, 27% dintre britanicii care dețin criptomonede au participat la staking.