Care e cel mai consumat aliment pe timpul verii. Mihaela Bilic: „Poate fi consumat fără limită de cantitate. Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”

Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit recent despre care e alimentul ce nu ar trebui să lipsească niciodată din meniu în zilele călduroase. Are un gust încântător și, în plus, e extrem de benefic pentru sănătate.

15 mai 2024, 08:26
Care e cel mai consumat aliment pe timpul verii. Mihaela Bilic: „Poate fi consumat fără limită de cantitate. Cercetătorii au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată”

Roșiile reprezintă unul dintre cele mai consumate alimente la nivel global, mai ales pe timpul verii. Sunt foarte bune și pot să fie folosite într-o mare varietate de feluri de mâncare. Se pun la salate, în sosuri, în supe, etc. Mihaela Bilic spune că pot fi consumate fără limită de cantitate.

Medicul nutriționist a explicat de ce ar trebui să fie nelipsite roșiile din meniul oricărei zile de vară. Au un conținut ridicat de apă și nutrienți esențiali și ajută foarte mult la hidratarea și hrănirea organismului pe timpul verii.

Citește și Schimbări majore în toate supermarketurile, ce se întâmplă cu preţurile în următoarele 30 de zile

„Roșii de vară. Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”? Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu. Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Alte beneficii despre roșii

  • Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul.
  • Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare).
  • Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.
  • Aciditatea din roșie crește absorbția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.
  • Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.

Mihaela Bilic: „Scade riscul de cancer de prostată cu 20 – 35%. Scade riscul de infarct cu 59%”

Medicul nutriționist spune că cercetătorii de la Harvard au dovedit că riscul de cancer de prostată a scăzut cu 20-35% în cazul celor care consumă 80 de grame de sos tomat pe zi. În plus, un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.

„Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza. Profitați de vară, este sezonul roșiilor cu gust romanesc, care pot fi consumate fără limită de cantitate. Roșia dă gust și culoare în orice mâncare!”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citește și România, lider în UE la importul de carne congelată. Cumpărăm masiv „fripturi” de porc din Chile