Care e cel mai nesănătos tip de pește. Mare atenție, se hrănește cu toxine și conține un metal greu asociat cu cancerul

Știm cu toții că peștele e sănătos în general. Are mitamine, minerale, surse importante de acizi grași sănătoși și are un număr mic de calorii. E o alternativă bună la carnea de porc sau de vită, care e digerată mult mai greu în stomac.

23 nov. 2022, 23:45
Care e cel mai nesănătos tip de pește. Mare atenție, se hrănește cu toxine și conține un metal greu asociat cu cancerul

Care e cel mai nesănătos tip de pește. Specialiștii recomandă să consumăm cam o porție sau două de pește pe săptămână. Teoretic, orice tip de pește e bun pentru organism, însă da, unele tipuri sunt sănătoase decât altele. Somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt tipurile cele mai benefice.

În primul rând, peștele are vitamina D, de care avem nevoie cu toții, fiindcă susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet și scade și tensiunea arterială.

Beneficiile consumului de pește

  • Previne osteoporoza
  • Previne anemia
  • Accelerează arderile
  • Previne cancerul
  • Scade riscul de boli cardiovasculare
  • Previne inflamațiile
  • Poate avea efecte pozitive asupra depresiei și tulburării bipolare
  • Mărește aportul de calciu în organism
  • Previne boala Alzheimer.

E important, totuși, de știut că există un tip de pește pe care îl preferă mulți români fiindcă nu are oase, e și ieftin, dar nu e așa de sănătos. Această specie provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, considerat a fi cel mai poluat din cauza fabricilor din apropiere și a deșeurilor care ajung des în apă.

Citește și Pâinea din magazinele românești conține substanțe nocive pentru organism: „Gândiți-vă bine când o cumpărați!”

Pangasiusul, spun unii cercetători, e o găselniță a cercetătorilor chinezi. Ar fi, de fapt, o încrucișare între mai multe specii de pește, care are o toleranță crescută la toxinele aflate în apă. Peștele se și hrănește cu aceste toxine, bacterii și microorganisme, practic el e cel care curăță apa de toate mizeriile. Tocmai de aceea i se și spune „peștele sanitar”.

Mai mult, potrivit unui studiu, peștele pangasius conține și niveluri crescute de mercur. Are foarte puține proteine și un nivel crescut de acizi grași omega 3. Ce i-a îngrijorat cel mai tare pe specialiști e conținutul mare de mercur, un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice sau chiar orbire.

Sunt și zvonuri care spu că cererea de pește pangasius e așa de mare încât s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniți din urina deshidratată fiindcă prin acest proces peștii cresc mai repede și au carnea mai pufoasă.

Autoritățile nu confirmă aceste lucruri, dar nici nu infirmă, ci îi lasă pe consumatori să se documenteze și să decidă ce consideră că e mai bine pentru ei.

Citește și Petre Daea: Românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Trebuie să producem mai mult