Care e ora potrivită pentru a merge la somn iarna. De ce trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme

Iarna, oamenii spun că se simt mai somnoroși și lipsiți de vlagă, când zilele sunt mai lungi, fiindu-le greu să se ridice din pat.

20 feb. 2023, 21:00
Care e ora potrivită pentru a merge la somn iarna. De ce trebuie să ne culcăm cu o oră mai devreme
Ora ideală la care să te culci iarna

Majoritatea oamenilor se simt mai obosiți iarna, atunci când zilele sunt mai lungi. Un nou studiu condus de experții de la Clinica pentru Somn și Cronomedicină, Spitalul St. Hedwig din Berlin, Germania arată când trebuie să te culci în timpul anotimpului rece.

Cercetătorii au constatat că adulții cărora li s-a permis să se trezească în mod natural au dormit mai mult decât de obicei și au avut mișcarea ochilor mai rapidă (REM) – faza din ciclul de somn care se caracterizează prin mișcarea ochilor și în timpul în care apar visele.

REM joacă un rol important în visare, memorie, procesare emoțională, dezvoltare sănătoasă a creierului și multe altele. Un alt studiu sugerează că o noapte bună de odihnă previne tulburările cognitive și poate prelungi durata de viață cu aproximativ opt ani.

Citește și: Trucul perfect pentru persoanele care suferă de insomnie. Un medic te învață ce trebuie să faci ca să adormi în câteva minute

„În timp ce efectele pe termen scurt ale luminii artificiale asupra somnului oamenilor sunt mai studiate, rapoartele privind efectele pe termen lung induse de anotimp sunt foarte rare”, explică autorii lucrării publicate în „Frontiers Neuroscience”.

„Analizele noastre au arătat un timp total de somn mai lung în timpul iernii decât vara și un somn REM mai lung în timpul iernii decât primăvara. Schimbările sezoniere în arhitectura somnului pot avea implicații pentru recomandările privind rutinele de somn”, adaugă aceștia.

Creierul trece prin cinci etape diferite în timpul somnului. Una dintre acestea este REM (rapid eye movement), când ochii se mișcă rapid în direcții diferite, potrivit Daily Mail.

Când trebuie să te duci la culcare iarna

Oamenii de știință au recrutat 292 de persoane cu tulburări de somn neuropsihiatrice care locuiau în orașe cu niveluri scăzute de lumină naturală. Aceștia au fost supuși „polisomnografiilor”, adică erau conectați la echipamente care măsoară undele cerebrale și activitatea inimii în timp ce dormeau pentru a monitoriza etapele somnului.

Citește și: Un expert în somnologie desființează regula celor opt ore de somn. De ce NU ar trebui să dormi în weekend

Polisomnogrofiile sunt efectuate regulat de către pacienții care au dificultăți legate de somn și permit oamenilor să doarmă și să se trezească în mod natural. Participanții au fost monitorizați pe parcursul unui an, fiind analizate diferențele majore de la lună la lună. Chiar dacă erau obișnuiți cu expunerea scăzută la lumină naturală și cu poluarea luminoasă ridicată, oamenii de știință au observat schimbări radicale de-a lungul anotimpurilor.

Timpul total de somn părea să fie mai lung cu aproxiamativ o oră iarna, decât vara, iar somnul REM a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara. Somnul REM a fost mai scurt toamna decât primăvara cu aproximativ 25 de minute.

Autorii studiului spun că modificarea duratei zilei și a expunerii la lumină pe parcursul anului poate afecta durata și calitatea somnului. Oamenii se pot trezi mai târziu în lunile mai întunecate și mai reci, dar ar fi necesarea schimbări în programul de lucru.