Care este eficiența dozei a treia împotriva Covid-19. Studiile Pfizer și Moderna arată rezultatele administrării serului booster

A treia doză de booster de vaccin anti-COVID Pfizer făcută persoanelor vaccinate deja cu schema completă reface protecția imunitară la cotele cele mai înalte obținute imediat după cea de-a doua doză, arată datele unui studiu realizat în luna octombrie.

30 oct. 2021, 12:11
Care este eficiența dozei a treia împotriva Covid-19. Studiile Pfizer și Moderna arată rezultatele administrării serului booster

A treia doză booster a serului anti-Covd are o eficiență de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze, potrivit studiului condus de Pfizer și Moderna.

În ceea ce privește booster-ul de la Moderna, acesta crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, realizate în aceeași perioadă.

Când începe administrarea rapelului pentru cei vaccinaţi cu serul Johnson. Care sunt condiţiile de imunizare cu a doua doză de vaccin anti-COVID în cazul acestora

Studiul clinic Pfizer, realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani, arată „o eficacitate relativă de 95,6%” şi „un profil de siguranţă favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a spus Albert Bourla, director general al Pfizer.

A treia doză de vaccin anti-Covid. Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de aproximativ 53 de ani.

Cercetarea  cu privire la vaccinul Pfizer fost făcută în SUA în perioada 14 decembrie 2020 – 8 august 2021, pe un număr de peste 3,4 milioane de persoane.

În cazul persoanelor vaccinate cu schema completă (două doze), vaccinul Pfizer a avut o „eficiență împotriva Sars-Cov-2” de 73% și de 90% împotriva formelor grave care au necesitat spitalizare.

Astfel, eficiența împotriva infecțiilor a scăzut de la 88% (în prima lună de la vaccinarea completă) la 47% (după cinci luni).

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a aprobat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 pentru copiii între 5 și 11 ani

Împotriva variantei Delta, vaccinul Pfizer are o eficiență de 93% în prima lună, care scade la 53% după patru luni.

În ceea ce priveşte celelalte variante (non-Delta), eficiența este de 97% (prima lună) și ajunge la 67% (după 4-5 luni).

În schimb, vaccinul e eficient timp de cel puțin 6 luni, în proporție de 93%, împotriva dezvoltării unor forme grave care necesită spitalizare, inclusiv în cazul infecţiilor cu varianta Delta, relatează Digi24.

A treia doză Moderna crește de 17 ori numărul de anticorpi împotriva variantei Delta a coronavirusului

În cazul dozei 3 (booster) de la Moderna, aceasta va fi făcută și în România cu o cantitate înjumătățită de ser. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse.

Conform unei analize realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, administrarea unui booster la jumătate de doză crește de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus și de 17 ori în cazul tulpinei Delta.


loading...
Partenerii noștri