Care este povestea Simonei Măierean, prima femeie pilot pe un avion supersonic din România? „Sper să mai fie femei care să îşi dorească să urmeze această carieră”

Simona Măierean va rămâne în istoria României drept prima femeie pilot pe un avion supersonic de la noi din țară. Ea este şi prima femeie pilot din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant instructor pe aeronava C17 Globemaster

14 mart. 2023, 21:52
Care este povestea Simonei Măierean, prima femeie pilot pe un avion supersonic din România? „Sper să mai fie femei care să îşi dorească să urmeze această carieră”

Simona Măierean este prima femeie pilot de avion supersonic din România. Între timp, aceasta a mai adăugat un lucru pe lista de premiere, devenind și prima femeie comandant de aeronavă din Europa. Astăzi marcăm 14 ani scurși de la primul zbor pe un avion supersonic (MIG – 21 Lancer) din România realizat de o femeie pilot. În anul 2008, Simona Măierean obținea brevetul de pilot militar la vârsta de doar 24 de ani. Aceasta este absolventă a Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov. Ulterior, în anul 2020, Simona se afla într-o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor. Ea trebuia să aducă în țară 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud.

Citește și: Cutremur puternic de peste 5 în această seară. Seismul a fost resimţit în sudul ţării!

Simona Măierean a început ca pilot de supersonic, apoi aceasta s-a reprofilat pe aviația militară de transport, iar în final aceasta a ajuns în unitatea NATO de elită. Cu mai mult timp în urmă, când încă nu trecuse C-17 Globemaster III şi pilota un C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, Simona mărturisea că trecerea de la supersonice la avioane de transport a fost o adevărată provocare.

„Sunt avioane foarte diferite, sunt filosofii de zbor diferite. C-27J Spartan este un avion de transport tactic, pe cand MIG-ul 21 este un avion de vânătoare. Când am schimbat categoria de aeronavă am făcut cursurile specific acestui nou avion, după care au urmat orele de simulator, apoi orele de observator, în care stai în cabina avionului, pe al treilea scaun şi observi manevrele şi tot ceea ce fac cei doi piloţi de la urcarea în aeronavă până la părăsirea ei după aterizare. Pentru mine cea mai mare diferenţă a constat în trecerea de la zborul în simpla comanda la zborul în echipaj. În zborul în echipaj trebuie să faci o echipă cu pilotul comandant, nu să lucrezi în contratimp”, preciza Simona Măierean.

Simona Măierean a trecut pe avionul Spartan

În data de 7 martie 2013, Simona zbura pentru ultima dată cu aparatul de lupta Mig 21, continuând cariera de pilot militar pe avionul Spartan.

„Nostalgia după MIG 21 Lancer o am oricum. E altceva. Dar trebuie să te adaptezi la situația actuală, nu ai de ales. Pe 13 martie 2009 a fost primul meu zbor cu MIG 21 Lancer, cu instructorul, iar pe 30 iulie 2009 am zburat singură. Pe 7 martie 2012 a fost ultimul zbor cu acest avion. A fost un sentiment ciudat pentru că pot să spun că iubesc acest avion, parcă s-a desprins ceva din mine, am și plâns”, a declara la acea dată Simona Maierean, conform pilotmagazin.ro.

Primul zbor al Simonei Măierean efectuat cu supersonicul MIG 21 Lancer a durat aproximativ o oră. Pe aerodromul de la Bacău, unde a avut loc zborul, la sol se afla familia Simonei care avea ochii plini de lacrimi de bucurie.

Simona Măierean este şi prima femeie pilot din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant instructor pe aeronava C17 Globemaster din cadrul Grupului de Transport Strategic al SAC (Strategic Airlift Capability), o organizaţie internaţională militară de transport aerian în domenii de importanţă strategică.

„Sunt de 20 de ani în acest sistem. Nu că nu îmi place să mi se spună prima neapărat, dar sunt un pilot şi atât, (…) sper să nu fiu ultima şi să mai fie femei care să îşi dorească să urmeze această carieră, să ajungă comandant. Aşa cum aţi spus, doar 7,5 % dintre piloţi sunt femei”, a arătat suceveanca Simona Măierean, în vârstă de 39 de ani.

Simona Măierean a știut de la o vârstă fragedă că vrea să devină pilot pe un avion militar. Cu toate că aceste gânduri i-au apărut în minte încă din copilărie, ele au început să se creioneze abia în licieu.

„Când eram mică, m-am gândit la acest lucru, dar aşa în treacăt, nu m-am concentrat asupra acestui fapt şi cred că în mintea oricărui copil „trece un avion” la un moment dat. În liceu am hotărât să mă fac pilot. Iniţial, nici nu m-am gândit că voi trece testele, a fost mai mult un pariu cu mine. Când am avut primul zbor am fost întrebată de oamenii de la Forţele Aeriene dacă de la mine din familie vine cineva şi le-am spus că nici nu i-am anunţat că urmează să zbor cu MIG 21 Lancer. Atunci m-am gândit să îl sun pe tata, care mi-a zis că l-am luat cam din scurt, trebuia să vină de la Suceava la Bacău, era distanţa destul de mare şi mai avea doar o zi la dispoziţie. A venit împreună cu fratele meu. Din păcate, mama mea a murit când eu aveam patru ani”, povesteşte Simona.

Fratele Simonei Măieran este medic veterinar și a mărturisit că sora ei practică o meserie extrem de complicată, care o pune față în față cu extrem de multe provocări și care îi impune reguli extrem de simple, care ar fi complicată chiar și pentru un bărbat.

Și la capitolul financiar, Simona a ținut să facă niște precizări, spunând că în cazul ei este vorba despre pasiune, nicidecum despre bani.

„Dacă voiam să muncesc pentru bani eram plecată demult. Nu se câştigă deloc la modul la care se crede. Toată lumea crede că piloţii militari câştigă foarte bine, dar nu este aşa. Dacă îmi doream să am un anumit statut financiar, sigur nu mai eram acum aici”, a precizat Simona.

Citește și: EXCLUSIV! George Stanciu, iubitul de ocazie al Elenei Băsescu și fost consilier local PSD, scăpat de un dosar de trafic de droguri! Milionarul “Mardare” acuzat de deținere de droguri de mare risc în vederea consumului!