Care sunt cele 10 reguli de care trebuie să ținem cont la masa de Paște dacă nu vrem să ajungem la spital

Masa bogată de Paște este așteptată de majoritatea românilor, care de săptămâni întregi visează la cele mai spectaculoase bucate tradiționale. Drobul, friptura de miel, cozonacul, pasca și ouăle roșii nu pot lipsi de pe mesele românilor în următoarele zile. Totuși, trebuie să ținem cont de anumite reguli, dacă vrem să nu ne trezim la spital. Mâncărurile pe care le consumăm în această perioadă sunt extrem de grele și ne pot pica greu la stomac, mai ales dacă am ținut post.
Alina Costache
15 apr. 2023, 17:11
Care sunt cele 10 reguli de care trebuie să ținem cont la masa de Paște dacă nu vrem să ajungem la spital

Sărbătorile Paște sunt așteptate de români în fiecare an, în principal pentru însămnătatea uriașă din punct de vedere spiritual, dar și pentru mesele copioase, care fac deliciul oricărui gurmand. An de an, gospodinele din toată țara se întrec în cele mai spectaculoase rețete de drob, cozonaci și pască. Totuși, trebuie să avem grijă cum și cât mâncăm, dacă nu ne dorim să ajungem la spital.

Citește și: Mesaje de Paşte 2023. Cele mai frumoase urări şi felicitări de Paşti 2023

Cele mai multe dintre preparatele tradiționale de Paște sunt mâncăruri extrem de grele, care consumate în exces ne pot face mult rău. Acest lucru este valabil pentru orice persoană, dar cu precădere în cazul celor care au ținut perioada de post. Trecerea de la mâncarea exclusiv vegetală poate să fie extrem de bruscă și de dură pentru organism.

Din acest motiv va trebui să respectăm un set de reguli care ne vor asigura că nu ajungem să ni se facă rău. Doctorul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru Antena 3, care sunt cele „10 porunci” de care trebuie să ținem cont la mesele de sărbătoare.

10 reguli pe care trebuie să le respectăm dacă nu vrem să ajunge la spital

  1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Așteptați măcar până dimineață sau mai bine până la orele prânzului.
  2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
  3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
  4. Asigurați o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât şi sindroamele dispeptice.
  5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
  6. Precauții speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
  7. Pacienții cu afecțiuni metabolice (diabet) vor respecta indicațiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.
  8. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficiență cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenți la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
  9. Cei cunoscuți cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicația de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.
  10. Nu întrerupeți medicația cronică pentru a manca sau bea în exces.

Citește și: Cu ce înlocuim carbohidrații simpli pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge. Recomandările specialiștilor pentru un Paște echilibrat

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, un lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Are 18 poduri, pasaje și viaducte, e de-o mare importanță, dar a fost blocat ani de zile
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Se schimbă SGR. Ce se întâmplă cu ambalajele din mediul rural, Ministrul Mediului a făcut anunţul
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare