Care sunt cele mai bine plătite meserii fără Bacalaureat. Câţi bani poţi câştiga pe lună

Persoanele care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat au opţiuni limitate în a găsi un loc de muncă bine plătit. Există totuși şi domenii unde te poți angaja și te poți susține din punct de vedere financiar.

17 mart. 2023, 20:28
Care sunt cele mai bine plătite meserii fără Bacalaureat. Câţi bani poţi câştiga pe lună
Care sunt cele mai bine plătite meserii fără Bacalaureat. Câţi bani poţi câştiga pe lună

Care sunt cele mai bine plătite meserii fără Bacalaureat. Examenul de Bacalaureat marchează sfârșitul liceului și dă dreptul celor care îl promovează să înceapă studiile universitare. Nu toți elevii reușesc să treacă acest examen, însă aceștia nu trebuie să se panicheze și să creadă că totul este pierdut pentru ei. Cei care nu au reușit să obțină diploma de BAC, se pot eorienta pe piața muncii.

Citeşte şi: Salariul minim de 4000 de lei din 2023 într-un singur domeniu. Vestea proastă e că o parte din contribuţii vor fi plătite de angajat!

Iată care sunt cele mai solicitate meserii fără Bacalaureat și cum sunt plătite, potrivit site-urilor de recrutare:

  • lucrător comercial – salariu 1.500 de lei, la care se adaugă și unele bonusuri din vânzări;
  • gestionar – salariul este în jur de 2.000 de lei;
  • operator call-center – salariul este de circa 1.100 de lei plus plata pentru orele suplimentare;
  • agent de vânzări – salariu lunar până la 1.500 de lei, la care se adaugă bonusuri, în funcție de contractele încheiate;
  • hair-stylist / frizer – la început salariul ajunge undeva la 2.500 de lei;
  • barista/ barman – salariu minim de 2.000 de lei, iar pe lângă salariu se încasează bine și din bacșișuri;
  • mecanic auto – ajunge să câștige in medie, 1.000 de euro;
  • agent imobiliar – salariu în jur de 800 de euro pe lună, la care se adaugă un procent din vânzările efectuate;
  •  menajere și personal de serviciu – salariu de aproximativ 400 – 460 de euro;
  • alpinist utilitar – salariu peste 3.500 de lei.

Citeşte şi: Vouchere de vacanţă 2023, plătite de stat, pentru angajații din privat. Câţi bani în plus se dau penttru concediul în ţară

La examenul de Bacalaureat din 2022 s-au înscris 126.000 de absolvenți, din cei aproximativ 150.000 de elevi care au finalizat liceul, dintre care peste 15.000 din promoțiile anterioare, dar chiar şi aşa numărul lor este în scădere.

Citeşte şi: Tinerii români nu mai acceptă joburi plătite cu mai puțin de 5.000 de lei. Dacă nu primesc ce-și doresc, pleacă definitiv în străinătate

Studiile superioare nu condiţionează un loc de munca bine plătit. Deşi influenţează şi au un aport de cunoştinţe folositor, studiile universitare nu sunt obligatorii pentru a-ţi asigura un venit peste medie. Ba, mai mult, angajatorii valorizează priceperea şi abilităţile pe care un candidat le deţine, iar aceste calităţi pot fi dobândite pe cont propriu, prin urmarea unor cursuri de calificare sau de specializare, şi prin implicarea în programe de formare sau internship oferite de companii.