Care sunt cele mai corupte state din Europa

Corupţia adânceşte criza datoriilor în Europa, apreciază Transparency International, care insistă asupra poziţiei ocupate de Italia şi Grecia în raportul său anual publicat joi.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 07:59
Care sunt cele mai corupte state din Europa

Potrivit organizaţiei, dificultăţile economice cu care se confruntă zona euro sunt „în parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate corupţia şi evaziunea fiscală, care figurează între cauzele principale ale crizei”, se arată în raportul citat de Mediafax.

Potrivit indicelui său, pe o scară de la 0 la 10, Italia obţine nota 3,9, iar Grecia 3,4.

Italia se situează pe locul 69, iar Grecia pe poziţia 80, în clasamentul stabilit de Transparency International asupra unui număr de 182 de ţări. Franţa şi Germania, în care mulţi îşi pun speranţa rezolvării problemelor zonei euro, se clasează pe poziţiile 25 şi, respectiv, 14.

Criza europeană „reflectă o slabă gestiune financiară, o lipsă de transparenţă şi o proastă utilizare a fondurilor publice”, a apreciat Robin Hodess, directoarea pentru Cercetare în cadrul Transparency.

Somalia şi Coreea de Nord ocupă împreună locul 182, ultima poziţie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte ţări, cu nota 1,0.La celălalt capăt al clasamentului, Noua Zeelandă ocupă primul loc, cu 9,5 puncte, situându-se în faţa a trei ţări nordice, şi anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) şi Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2). Aproximativ două treimi dintre ţările de pe listă au note mai mici de 5, ceea ce arată, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG), că mai sunt multe de făcut în cadrul luptei împotriva corupţiei.

„Fie că sunt din Europa, afectată de criza datoriei, sau din lumea arabă, la începutul unei noi ere politice, liderii trebuie să ia în considerare necesitatea unei mai bune guvernanţe”, subliniază Huguette Labelle, din cadrul Transparency International, cu sediul la Berlin. Cea mai mare parte a ţărilor arabe ocupă partea inferioară a clasamentului, cu note mai mici de 4. Înaintea „primăverii arabe”, Transparency International aprecia, de altfel, că „nepotismul şi corupţia sunt atât de înrădăcinate în viaţa de zi cu zi, încât legislaţiile existente împotriva corupţiei au un efect limitat”.

Statele Unite se află pe poziţia 24, cu un loc deasupra Franţei, iar China se clasează pe poziţia 75, în timp ce Rusia, cu nota 2,4, face parte dintre ţările cele mai corupte, situându-se pe locul 143.

Pentru a realiza acest clasament, care reflectă doar percepţia corupţiei, ONG-ul se bazează pe date colectate prin 13 instituţii internaţionale, între care Banca Mondială (BM), băncile asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.