Care sunt consecinţele renunţării la vaccinare

Publicat: Joi, 10 Noiembrie 2011 13:29 // Actualizat: Joi, 10 Noiembrie 2011 13:36 // Sursa: Mediafax

Renunţarea la vaccinare a readus boli precum rubeola, care, din nefericire, a omorât copii, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel. El a precizat că prin vaccinare au fost prevenite îmbolnăvirile în masă, fiind vorba despre polomielită, tuse convulsivă, variolă, rubeolă şi rujeolă.

Foto: apropo.ro

"De exemplu, în 1979 variola a fost prima boală eradică. Apoi oamenii nu au mai vrut să se vaccineze, iar în 1995 variola a făcut multiple victime", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel, la Zilele Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", potrivit Mediafax.

Adrian Streinu-Cercel a mai spus că acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul gripei, atenţionând că din cauza mutaţiilor genetice, dar şi a rezistenţei la anumite tratamente, nu se ştie niciodată când poate izbucni o nouă pandemie. "Oamenii nu vor să se vaccineze şi spun că pandemia cu A/H1N1 a făcut numai 463.300 de decese. Din cauza numărului mare de călătorii, din cauza mutaţiilor genetice, dar şi a rezistenţei la anumite tratamente, nu ştim niciodată când poate izbucni o nouă pandemie. Este mai bine să fim pregătiţi decât să fim luaţi prin surprindere", a mai spus secretarul de stat în MS.

Pe plan mondial, în ultimul deceniu bolile infecţioase au devenit "adevărate pietre de încercare pentru societatea modernă" din cauza infecţiilor - printre care SARS, gripa aviară, gripa A/H1N1, febre hemoragice, borrelioze, parazitoze sistemice - şi a extinderii dramatice a fenomenului de rezistenţă la antibiotice, a adăugat Streinu-Cercel.

"Catastrofele naturale co-existente - încălzirea globală, cutremurele, tsunami - amplifică impactul negativ al bolilor infecţioase", a mai spus medicul.

Potrivit lui Streinu-Cercel, în 2009 au fost înregistrate la nivel mondial patogeni noi, fiind vorba despre gripa cu A/H1N1, o nouă boală generată de înţepătură de căpuşe şi rujeola. Apoi, în 2010 au fost cazuri de febră Dengă, o boală hemoragică foarte gravă, în Florida, holeră în Haiti, unde au fost 400.000 de cazuri, tuse convulsivă în California - cu 8.000 de cazuri, New Delhi metallo BL - cu 180 de cazuri, iar în 2011 au fost Colistin-resistant Kleb - în Detroit, E.coli în Germania - cu 3.688 de cazuri, Bunyavirus în China - 171 de cazuri şi gonoree.

"Mai mult, trebuie spus că lumea se confruntă cu multe cazuri de tuberculoză, unele chiar multidrog rezistente", a mai spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Managerul Institutului "Matei Balş" a prezentat şi situaţia afecţiunilor virale, arătând că în prezent cele mai multe sunt cauzate de rinovirusuri - 15%, adenovirusuri - 5,3%, coronavirusuri - 2,5%, enterovirusuri - 1,2%, paragripal - 0,5% şi gripal - 0,3%, acestea din urmă fiind depsitate la începutul sezonului de monitorizare a infecţiilor respiratorii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Adrian Streinu Cercel gripă pandemie rubeolă vaccin vaccinare varicelă virus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
24 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H