Care sunt păcatele din Ortodoxie? Cele mai grave încălcări ale poruncilor lui Dumnezeu

Cu toţii ştim că există anumite păcate în Ortodoxie, dar multă lume nu știe exact ce se înțelege prin cuvântul "păcat" și uită de multe fapte care sunt considerate păcătoase de către biserică.

12 feb. 2022, 13:33
Care sunt păcatele din Ortodoxie? Cele mai grave încălcări ale poruncilor lui Dumnezeu

Clasificarea păcatelor se bazează pe zece porunci și texte biblice. Vorbim de patru categorii de păcate în Ortodoxie, generale, împotriva lui Dumunezeu, împotriva aproapelui şi împotriva sinelui.

Păcate generale

1. Mândria, adică pretenţia de a fi egal cu Dumnezeu, admirația excesivă.

2. Invidie, gelozie și vanitate.

3. Furie și răzbunare.

4. Nefericirea, deznădejdea, disperarea, neglijenţa față de viață.

5. Lăcomie, avariţie.

6. Poftele, preacurvia, viaţa desfrânată.

Păcatele din Ortodoxie împotriva lui Dumnezeu

Aceste acte includ neîndeplinirea voinţei lui Dumnezeu, nerespectarea poruncilor, lipsa de credință, lipsa de recunoștință față de Dumnezeu, superstiția (inclusiv ghicitului și consultarea clarvăzătorilor). Dacă doriți să păcătuiţi mai puţin, nu menționaţi numele lui Dumnezeu fără să fie necesar, nu huliţi numele Domnului, citiţi Biblia și să nu vă fie rușine de credința voastră. De asemenea, păcătoși sunt şi cei care se gândesc la sinucidere.

Citeşte şi Patriarhul Kirill prevede scindarea ortodoxiei. „Există pericolul ca religia noastră să fie scoasă din izvorul vieţii veşnice”

Păcatele din Ortodoxie împotriva aproapelui

Iubiți-vă vecinii și dușmanii, iertați și reprimaţi-vă dorința de răzbunare. Cinstiți-i pe bătrâni, respectați-vă părinții. Asigurați-vă că păstrați promisiunile și returnați datoriile la timp. Nu furați.

Educați-vă copiii în credința creștină, vizitați bolnavii, rugați-vă atât pentru mentori cât și pentru cei dragi și pentru dușmani. Fii milostiv și arată dragoste pentru animale și plante. Nu blestemați și nu discutați păcatele altor persoane. De asemenea, nu iscaţi scandaluri. Păcatele sunt şi dorința de a seduce, gelozia și coruperea altora.

Păcate împotriva sinelui

Nu vă admirați. Fii umil şi arată ascultare. Nu invidia și nu minți – este un păcat. De asemenea, nu aruncați vorbe în vânt. Păcate sunt considerate şi iritarea, resentimentele și lenea. De asemenea, nu faceți fapte bune de dragul recunoașterii. Aveți grijă de sănătatea dvs., dar nu faceți din asta o prioritate în viaţă. Ţineţi-vă departe de producțiile cu conținut pornografic. De asemenea, nu faceți sex în afara căsătoriei.

Citeşte şi Cum arată clădirea ridicată de Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop. Seamănă cu un OZN şi este unică în România