Care sunt zonele din București cele mai vulnerabile în fața unui cutremur. Gheorghe Mărmureanu, avertisment pentru români

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), a dezvăluit care sunt zonele din București cele mai vulnerabile în fața unui cutremur.

09 iul. 2022, 12:20
Care sunt zonele din București cele mai vulnerabile în fața unui cutremur. Gheorghe Mărmureanu, avertisment pentru români

Totul depinde de zona unde sunt produse cutremurele și de intensitatea lor, a punctat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Sunt multe clădiri din București care reprezintă un real pericol pentru populație în cazul unui cutremur fiindcă au fost construite prost. „Vechile clădiri din Capitală sunt în zona de risc major pentru un cutremur de intensitate mare”, a adăugat el.

Un Plan de analiză al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că un cutremur puternic ar crea un dezastru de proporţii în Capitală. În scenariul de cutremur pe timp de noapte, peste 450.000 locuitori se pot afla în clădiri care pot depăşi gradul 3 de avariere, care sunt imobile ridicate înainte de anul 1977.

Ultimul mare cutremur ar urma să aibă loc peste 100 de ani, spune directorul onorific al INFP.

În acest an, cel mai mare cutremur a avut loc pe 16 ianurie 2022, având magnitudinea de 4,4 grade. Anul trecut cel mai mare a fost înregistrat pe 26 mai și a avut 4,7 grade pe scara Richter.

Cutremurul din 77, printre cele mai puternice din România

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. S-au înregistrat 1.570 de decese, din care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări, cutrmurul a făcut ravagii. Peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit. O mare parte din pagube s-au înregistrat în București, unde s-au prăbușit 33 de blocuri și clădiri.

Cutremurul din ’77 s-a resimțit și în Bulgaria, în orașul Sviștov s-au prăbușit trei blocuri de locuințe, iar peste 100 de oameni au murit.