Carmen Brumă, totul despre premenopauză și menopauză: „Este o perioadă pe care femeile din România o privesc ca pe o rușine”

Carmen Brumă, în vârstă de 46 de ani, inițiatoarea a numeroase programe de slăbire, nutriție și mișcare, vorbește deschis despre premenopauză și menopauză.

04 oct. 2023, 22:50
Carmen Brumă, totul despre premenopauză și menopauză: „Este o perioadă pe care femeile din România o privesc ca pe o rușine”
Carmen Brumă, despre premenopauză și menopauză

Carmen Bruma a vorbit despre un subiect  considerat, până și în zilele noastre, tabu: menopauza. Interesată de sănătatea femneilor și ancorată puternic în campanii care vin în ajutorul lor, partenera lui Mircea Badea a dezvăluit că ia în calcul tratamentul cu hormoni bioidentici.

„În perioada vieții noastre de femei avem foarte multe situații în care avem nevoie de consiliere, și de sfaturi medicale, și de intervenții potrivite minim invazive sau mai mult invazive” a spus Carmen Brumă, pentru unica.ro.

„Este o perioadă pe care în special femeile din România o privesc așa ca pe o rușine. E cumva un subiect tabu și e anormal să fie așa. Dragi femei, dacă stăm să calculăm că trăim până la 80 de ani și avem multe șanse, noi ne petrecem cea mai mare partea a vieții noastre de femei fiind la menopauză și premenopauză.

Este absolut normal și firesc să vorbim despre asta. Să vedem cum gestionăm această etapă a vieții noastre care este una normală și de care nu trebuie să ne speriem. Trebuie să avem alături specialiști, oameni care să ne explice ce se întâmplă în corpul unei femei, pentru că au loc o mulțime de schimbări, dar noi le putem gestiona.

Mă bucur că în cadrul acestui congres există workshop-uri speciale de care sunt foarte interesată și de care doamna doctor mi-a spus, despre substituția hormonală, despre hormonii bioidentici, subiecte tabu până acum în România, pe care inclusiv medicii se feresc să le abordeze.

Eu, ca femeie aflată în această etapă a vieții mele premenopauză – menopauză, sunt foarte interesată de aceste subiecte și mă bucur că am găsit aici un cadru perfect unde pot să aflu”, a adăugat Carmen Brumă.

Citește și: Respectă aceste cinci reguli și poți scăpa de celulită. Carmen Brumă le-a dezvăluit: „Încep cu o veste bună”

Aceasta a recunoscut că, la rândul său, a avut și are în continuare unele temeri, dar a ales să se informeze din timp despre perioada menopauzei și să trateze simptomele cu seriozitate și interes.

„În primul rând femeile se tem să recunoască asta, de obicei se izolează pentru că sunt foarte multe simptome și poate cel mai cunoscut se referă la bufeuri, la acea ceață mentală, la tot felul de schimbări de dispoziție. Femeile cumva ajung să se retragă, să se simtă rușinate, să evite ieșirile într-un cadru social pentru că nu știu ce să facă în legătură cu aceste aspecte.

De asemenea, există uscăciunea vaginală, de care doamna doctor o să ne spună cu siguranță, și incontinența urinară care este o problemă care apare des în special în această perioadă, ea poate să apară și după naștere. La incontinența urinară aș vrea să am și eu un mic amendament, e foarte important ca din timp, după 30 de ani, să începem să facem exerciții speciale pentru mușchii planșeului pelvin.

Citește și: Carmen Brumă te ajută să scapi de celulită în 3 pași: „Am încercat diverse remedii de-a lungul timpului”

Aceste exerciții de tip Kegel sau care antrenează mușchii planșeului pelvin trebuie să facă parte din trusa noastră de îngrijire. Cum ne demachiem noi seara, și ne spălăm pe dinți, și facem duș, așa trebuie să facem exerciții pentru întărirea mușchilor planșeului pelvin.

Sigur că și alimentația ne poate ajuta în această perioadă, pentru că atunci când se apropie premenopauza și menopauza, trebuie să avem schimbări de ordin alimentar, și trebuie să avem schimbări în antrenamemtele noastre care să ne ajute să gestionăm această perioadă care nu e una de speriat, e una care vine cu niște provocări, dar am trecut noi prin nașteri, am trecut noi prin adolescență, am trecut prin multe, o să facem față și menopauzei”, a mai explicat Carmen Brumă


Calendar 2024
Calendar 2024