Carmen Dan, solicitare de ultimă oră către Biroul Electoral Central

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a trimis sâmbătă, 25 mai, Biroului Electoral Central o solicitare pentru emiterea unor clarificări cu privire la eventuale neconcordanţe între numărul alegătorilor care s-au prezentat într-o secţie de votare şi numărul buletinelor de vot aflate în urmele din respectiva secţie.

RomaniaTV.net
25 mai 2019, 15:00
Carmen Dan, solicitare de ultimă oră către Biroul Electoral Central

Carmen Dan solicită Biroului Electoral Permanent emiterea unei circulare către birourile electorale ale secţiilor de votare, prin care să se atragă atenţia preşedinţilor de secţii cu privire la obligaţiile pe care le au de a se asigura că buletinele de vot înmânate alegătorilor ajung în urne. În plus, ministrul Dan cere o soluţie pentru situaţiile în care evidenţa votanţilor şi cea a voturilor dintre secţie de votare nu corespund.

 

 

content-image

content-image

 

 

În ziua alegerilor vor fi la datorie peste 50.000 de angajați ai MAI care vor asigura climatul de ordine și liniște publică, protecția secțiilor de votare în afara acestora, precum și cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, angajații MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din țară către Biroul Electoral Central.

”Efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot este responsabil de măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate solicita sprijinul efectivelor MAI, care intră în secție numai la solicitarea expresă a acestuia! (…)Fac un apel ferm la toți participanții la acest proces electoral să dea dovadă de corectitudine și de bună credință: mă refer aici la cei implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, la competitorii electorali, dar și la alegători.” a declarat ministrul Carmen Dan.

Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin carte de identitate valabilă, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în București, și serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor din Capitală și din județe vor avea program și în zilele de 25 și 26 mai, conform programului stabilit la nivel local. La nivel național, se organizează 18.730 de secții de votare. În cadrul ședinței, secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Alexandru Moisii, a precizat că în străinătate au fost organizate 441 secții de votare pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și ținând cont de solicitările comunităților de români din străinătate.

Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, a prezentat atribuțiile birourilor electorale ale secțiilor de votare din preziua votului, precum și procedura de votare, menționând că aceasta a fost testată cu succes în cadrul unei simulări care a avut loc la sediul AEP în cursul zilei de miercuri.