Carnagiu de Crăciun: 41 de morţi într-un atac al jihadiştilor

Armata Burkinei Faso a declarat că aproximativ 100 de militanţi islamişti au fost ucişi la începutul acestei luni.

26 dec. 2021, 15:41
Carnagiu de Crăciun: 41 de morţi într-un atac al jihadiştilor

Autorităţile din Burkina Faso au decretat o perioadă de doliu de două zile, după ce cel puţin 41 de membri ai unei miliţii civile susţinute de guvern au fost ucişi de jihadişti.

O coloană de luptători civili de la Voluntarii pentru Apărarea Patriei (VDP), un grup pe care guvernul îl finanţează şi îl antrenează pentru a-i reţine pe insurgenţii islamişti, a fost atacată joi într-o zonă îndepărtată din nordul provinciei Loroum, au declarat sâmbătă autorităţile, potrivit The Guardian.

A fost una dintre cele mai grele pierderi pe care le-a suferit miliţia civilă până în prezent şi a avut loc la o lună după ce un atac asupra un post de jandarmi a ucis 53 de persoane, cea mai gravă lovitură asupra forţelor de securitate din Burkina Faso din ultimii ani.

Atac sinucigaş cu bombă, de Crăciun, într-un restaurant. Sunt mai mulţi morţi şi răniţi
„În aceste circumstanţe dureroase şi ca un omagiu adus curajosului grup VDP şi a civililor care au căzut în apărarea patriei, preşedintele Burkinei Faso decretă o perioadă de doliu naţional de 48 de ore, începând de duminică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Alkassoum Maiga, într-un comunicat.

Autorităţile s-au confruntat cu proteste repetate în ultimele luni din cauza eşecului lor de a stopa insurgenţele islamiste care au ucis mii de oameni în regiunea Sahel din Africa şi au forţat peste un milion de oameni să-şi părăsească locuințele în ultimii ani. Militanţii asociaţi cu Al-Qaida şi Statul Islamic au provocat pierderi grele armatelor din regiune, ucigând soldaţi din Burkina Faso, Niger şi Mali aproape în fiecare săptămână.

Cerul s-a înroşit de rachete. Lovituri aeriene de Crăciun, toată lumea a fost luată prin surprindere
Armata Burkinei Faso a declarat că aproximativ 100 de militanţi islamişti au fost ucişi la începutul acestei luni într-o ofensivă comună care a implicat sute de trupe din Burkina Faso şi statul vecin Niger, şi au confiscat arme, dispozitive explozive improvizate şi sute de motociclete.