Carne de porc, cel mai bun preţ. Cât costă ceafa de porc la Carrefour, Cora și Mega Image

Carnea de porc este vedeta Sărbătorilor de iarnă la români, astfel că vânătoarea după o masă bogată de Crăciun începe cu multe zile înainte. În acest an însă, preţurile le strică multor români masa festivă de sfârşit de an

18 dec. 2022, 08:10

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, iar majoritatea românilor se grăbesc pentru a pune la frigider sau în cămară preparatele speciale din carne de porc. Însă față de anul trecut, prețurile la mâncare, chiar și la carne, au crescut considerabil. Iată supermarket-urile de unde ai putea cumpăra carne puțin mai ieftin.

Fie că e vorba despre Carrefour, Cora sau Mega Image, toate aceste centre comerciale și-au mărit prețurile la alimente în ultimele luni, asta fiind situația din România în momentul de față. mai ieftin este la măcelăriile din pieţe, dar şi acolo preţurile au crescut considerabil în preajma sărbătorilor,

Totuși, românii vor să aibă pe masa de Crăciun ce obișnuiau să cumpere și în alți ani, adică, să nu lipsească preparatele din carne. 100 de grame de ceafă de porc în Carrefour costă 2,49 lei, iar dacă vrei să cumperi un kilogram, prețul ar fi de 24,9 lei, scrie gandul.ro.

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc, nu se aruncă!”
În timp ce în supermarketul Cora un kilogram de ceafă de porc cu os costă 32,99 lei. În Mega Image, prețul este tot de 32,9 lei. Desigur, dacă îți dorești să cumperi mai multe tipuri de carne, trebuie să scoți din buzunar mai mulți bani decât iarna trecută.

Așadar, cel mai accesibil preț la carne, comparativ cu centrele comerciale Cora și Mega Image, se găsește în centrul comercial Carrefour.

Cât vom plăti pe carnea de porc de pe masa de Crăciun. Petre Daea: „Românii nu trebuie să pună bani deoparte pentru carnea de porc, vor fi preţuri de respect pentru munca fiecăruia”
Prețul la carnea de porc s-a dublat în 2022: Cât plătesc românii pe kilogram
Cel mai cerut și cumpărat aliment în perioada sărbătorilor de iarnă s-a scumpit emnificativ în 2022. Prețul la carnea de porc s-a dublat în acest an, chiar dacă autoritățile continuă să ne spună că este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană.

Unii români aleg să cumpere preparate gata gătite și, în felul acesta, își rezervă timpul alocat alergatului prin magazinele alimentare pentru alte activități. Dar cei mai mulți încă petrec ore întregi în bucătărie gătind pentru cei dragi o masă de Crăciun autentic românească.

Și când vorbim de tradițional nu putem omite carnea de porc, pe care românii preferă să o cumpere direct de la producători. Carcasa de porc în viu costa anul trecut 10-11 lei per kilogram, iar acum a ajuns la 17-18 lei, chiar și 21 de lei/kg, după cum vedem din anunțurile postate pe diverse site-uri de specialitate.

Crescătorii spun că au fost nevoiți să scumpească porcul „în viu” de prețurile ridicate la furaje. Culmea, un experiment făcut de Știrile Pro Tv arată că, la ferme, carnea de porc se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran. Dar, chiar și aici tot a crescut cu 40% față de anul trecut. Astfel, azi, dacă cineva vrea să își cumpere un porc care cântărește 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, plătește 2400 de lei.

Petre Daea: „Am fost în UE. Să vă arăt prețurile pe care le-am fotografiat. Nu am văzut nicăieri carne mai ieftină ca în România”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană (UE) şi că poate dovedi acest lucru. Daea a adăugat că preţurile au crescut peste tot în ţările UE.

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Întrebat cum explică preţul carcasei de porc din România de 220 de euro, faţă de media din UE de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Am fost în UE şi mă duc iarăşi săptămâna viitoare şi în fiecare ţară atunci când ajung mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a susţinut el.

Daea a afirmat că sunt magazine în România, în Bucureşti şi în ţară, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaşte că preţurile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă şi a celor externe.

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (…). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii a precizat că primul interes al MADR şi al Guvernului este să facă absolut tot ca să realizeze producţiile agricole într-un an extrem de greu din punct de vedere al secetei.

„Nu este robinetul ploilor în mâna lui Petre Daea. Este în mâna lui Petre Daea preocuparea pentru irigaţii. Şi o face tot timpul, zi de zi, şi iar noaptea. Aţi avut această curiozitate să mă vedeţi şi noaptea la lanternă sau la lumina telefonului. Acestea sunt cauzele”, a subliniat Daea.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor alimentelor până la Crăciun, oficialul MADR a transmis că nu sunt motive ca acestea să crească în continuare.

„Uitaţi-vă la Carrefour, de exemplu, deşi nu am vrut să vă dau nume, să vedeţi reduceri de preţ. De ce? Pentru că o cere piaţa. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului, pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat. V-aş ruga, dacă îmi daţi şi mie sprijin şi vă rămân recunoscător, să nu mai introduceţi în discuţia aceasta publică că se scumpesc alimentele. Omul aude şi îi e şi frică să mai iasă din casă. E adevărat că există şi situaţia în care unii vor să profite.(…) dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo. E adevărat că situaţia este dificilă, o simt şi sunt alături de toţi şi de aceea gândim să facem ceva pentru ţara asta”, a concluzionat ministrul Agriculturii.