Carnea artificială, crescută în laborator, a primit undă verde să fie vândută pe piaţă. Prima ţară care a aprobat comercializarea ei

Autorităţile din Singapore au acordat aviz legal pentru prima „carne curată” din lume care nu provine de la animale sacrificate. Decizia netezeşte terenul pentru startup-ul Eat Just din San Francisco de a vinde carne crescută în laborator.

02 dec. 2020, 12:47
Carnea artificială, crescută în laborator, a primit undă verde să fie vândută pe piaţă. Prima ţară care a aprobat comercializarea ei

Carnea artificială va fi pentru început folosit pentru nuggets, însă compania Eat Just nu a precizat când vor fi disponibile pe piaţă. Fiecare ar putea costa 50 de dolari, scrie BBC. Cererea de alternative la carne a crescut pe măsură ce oamenii au devenit mai îngrijoraţi privind sănătatea, bunăstarea animalelor şi mediul.

Potrivit Barclays, piaţa pentru carnea artificială ar putea atinge 140 de miliarde de dolari în următorul deceniu sau să reprezinte 10% din industria globală a cărnii.

Produsul Eat Just nu este bazat pe plante, ci crescut în laborator din celule de muşchi animal.

Citeşte şi ANSVSA: Nu există dovezi ştiinţifice că pâinea sau carnea sunt surse de transmitere a COVID-19

Compania a spus că avizul este un mare progres pentru industria alimentară mondială şi că speră ca alte ţări să urmeze.

În ultimul deceniu, zeci de alte starup-uri au încercat să aducă pe piaţă astfel de produse. Două dintre ele sunt Future Meat Technologies (Israel) şi Memphis Meats, sprijinit de Bill Gates.

Deşi mulţi au spus că aceste produse au beneficii privind mediul, unii oameni de ştiinţă au sugerat că ar putea reprezenta un risc crescut pentru climă, în anumite circumstanţe.

În 2013, nişte cercetători olandezi de la Universitatea din Maastricht au creat primul burger din carne artificială. Specialiştii olandezi spuneau atunci că au găsit soluţia pentru eradicarea foametei la nivel mondial. Carnea de laborator fi un câştig şi pentru mediu, având în vedere că sectorul creşterii bovinelor este răspunzător de o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, mai mult decât poluarea produsă de automobile.