Carnea de mici INFESTATĂ cu Salmonella a ajuns în 23 de judeţe

Peste 600 de kilograme de carne infestată cu Salmonella, provenind de la o unitate de procesare din judeţul Neamţ, au ajuns în 23 de judeţe din ţară.

RomaniaTV.net
11 iun. 2013, 06:15
Carnea de mici INFESTATĂ cu Salmonella a ajuns în 23 de judeţe

Micii infestaţi au fost depistaţi în cadrul unui control conform Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, efectuat pe 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate cinci probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ.

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, în data de 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate.

Potrivit ANSVSA, carnea de mici infestată cu salmonella provine de la o unitate de procesare din Neamţ.

O alertă a fost declanşată prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF). Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kilograme.

Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reţinute oficial în depozitele din judeţul Prahova.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.

Conform procedurilor, tulpina de salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, pentru tipizare. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între şapte şi 10 zile.

Ancheta este în desfăşurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.

Două sute de caserole cu mici au fost retrase de către Direcţia Sanitar Veterinare Prahova din depozitul unui supermarket din Ploieşti după ce s-a stabilit că erau infectaţi cu salmonella, transmite corespondentul MEDIAFAX.