Carnea de miel, pericol pentru sănătatea anumitor persoane. Cine nu ar trebui să o consume

Vine Paștele și gospodinele sunt în focul pregătirilor. De obicei, de pe masa de Paște nu lipsesc ouă roșii, cozonacu,, drobul, dar și ciorba de miel sau stufatul de miel.

10 apr. 2023, 09:07
Carnea de miel, pericol pentru sănătatea anumitor persoane. Cine nu ar trebui să o consume

Carnea de miel, aflată la mare căutare înainte de sărbătorile pascale, poate fi dăunătoare pentru sănătate. Dacă mielul nu are minimum 10 kilograme şi nu a fost crescut între-un mediu sănătos, toxinele reţinute în organismul animalului vor face carnea greu de digerat şi devine toxică.

Carnea de animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250%, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

„Efectele pe termen mediu și lung sunt acumularea de acid uric în diverse structuri ale organismului, fie sub formă de calculi la nivel renal și apare litiaza urică, care este problematică. Poate să ducă la infecții, la blocaje și așa mai departe. Deci acei calculi. Pietrele la rinichi”, a spus medicul Damian Șerban, la Pro TV.

Citește și: De ce să pui bere la friptura de miel. O vei găti numai în acest mod de acum înainte

În numai 100 de grame de carne de oaie avem jumătate din necesarul zilnic de proteine și peste 40% din vitamina B6 utilă organismului, dar și o treime din nivelul permis de colesterol. Asta pentru că grășimea din carnea de oaie are mai mulți compuși saturați decât cea de porc sau de vită.

„Să vorbim despre carnea de miel, ceea ce este adevărat, are valoare calorică ridicată și poate deveni, să zicem, toxică, dar doar în anumite condiții. Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame. (…). Fără discuție, și știți că, mai ales organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, cu rol important energetic. Iar acele cantități mici de calciu, de acid folic și de vitamina E sunt utile.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre componenta proteică importantă și faptul că există grăsimi saturate acolo, cu colesterol cam 80 de miligrame la 100 de grame, putem spune că ar stimula, ar avea rol aterogen.

Dar vă dăm și o veste bună, nu numai alea de la OMS, unii consideră carnea de miel un afrodiziac natural”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.

Citește și: Țeapa de proporții pe care și-a luat-o un vasluian ce și-a cumpărat mielul de Paște de pe internet! Bărbatul a avut un șoc când a sacrificat animalul

 

Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel de Paște

„Problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni”, explică medicul.

„Este un conținut ridicat de colagen. Există acele oxipurine care fac digestia dificilă. Cei care au afecțiuni metabolice, adică au gută sau afecțiuni gastrointestinale, sau afecțiuni hepatorenale preexistente, pot apărea probleme. Toxicitatea de aici vine”, a explicat medicul.