Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele românilor de Paște. În perioada de dinaintea acestei mari sărbători oamenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru un kilogram de carne.

12 mart. 2023, 08:17
Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui. Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, afirmă că preţul corect al unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45 şi 50 de lei.

Citește și S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

Nicolae Cioranu susține că dacă prețul cărnii de miel va fi sub aceste valori este strict problema fermierului. Mai mult, acesta a afirmat că majoritatea românilor preferă să ia mielul direct de la producător şi nu din supermarket sau din piaţă.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a declarat Nicolae Cioranu, la Prima News.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a explicat și de ce prețul corect al unui kilogram de carne de miel va fi între 455 și 50 de lei în perioada de dinaintea Paștelui.

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”, a spus Nicolae Cioranu.

Întrebat dacă preţul cărnii de miel ar putea ajunge şi la 60 de lei sau peste Nicolae Cioranu a răspuns: “60 de lei doar dacă este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket. Culmea, supermarketul plătea preţul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un preţ mare, îi umflă el preţul”.

Citește și Carne de miel şi drob de miel, oferta LIDL pentru Paşte 2022. Preţuri avantajoase pentru toate buzunarele. Reţeta lui Antonio Passarelli pentru friptură de miel