S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

Vin scumpiri mari în acest an, de Paște. Românii vor plăti mult mai mult pentru un simplu coș de cumpărături față de anul trecut. Spre exemplu, un kilogram de carne de miel va fi mai scump cu 30%.

09 mart. 2023, 09:11
S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

De sărbătorile pascale, mesele românilor sunt pline cu bunătăți, fie că vorbim de cozonac, pască, tot felul de salate sau preparate din carne și, evident, ouă înroșite.

Coșul de cumpărături e mult mai scump în acest an și nu oricine își poate permite să aibă o masă bogată. Specialiștii sunt de părere că ar fi cele mai scumpe sărbători pascale din ultimii 18 ani.

Citește și Cât costă o vacanță în Grecia în 2023. Prețurile au explodat. Iată cât trebuie să scoți din buzunar pentru destinația preferată de români

Anul acesta prețul cărnii de miel va fi cu 30% mai mare comparativ cu anul trecut. În 2022, un kilogram de carne de miel era între 30 și 35 de lei, în funcție de locul din care e cumpărată. Anul acesta, însă, prețul va fi mai mare, între 40 și 45 de lei. Pe de altă parte, pentru un miel de 15 kilograme, românii ar putea să plătească între 600 și 675 de lei.

Alexandru Paşaniuc, crescător de ovine din comuna Ţibăneşti, județul Iași, susține faptul că multe supermarketuri ar putea să se orienteze către carnea de import, pentru că producătorii români au prețuri mai mari. Totuși, la îndoială ar putea fi pusă calitatea cărnii care vine din import. În plus, animalele sunt crescute cu hrană naturală.

„În primul rând, am putea să începem cu scumpirea combustibilului de anul trecut. Pentru că, dacă motorina a fost mai scumpă în vară, când am avut recoltatul fânului, și cerealele au avut prețuri ridicate în toamnă, asta a dus la scumpirea prețului cărnii de miel. Nu aș putea să vă spun (n.r. prețul din supermarket). Ei decid ce procent vor pune adaos și dacă vor mai lua miei din România sau nu. Tindem să cumpărăm totul din altă parte pentru că este mai ieftin, dar nu știu ce calitate o să se găsească în altă parte”, a spus bărbatul, la Antena 3 CNN.

Un cofrag cu 30 de ouă ar putea costa între 26 de lei și 36 de lei, în funcție de locul din care se face achiziția, dar și de cel care le distribuie.

Citește și De necrezut! Cât a ajuns să coste un sendviș pe Aeroportul Otopeni. Prețuri de restaurant pentru o gustare