Cartea electronică de identitate 2021. Noul buletin electronic va fi emis din august în număr limitat

​Cartea electronică de identitate va deveni realitate începând din 2 august, aşa cum prevăd obligaţiile României faţă de autorităţile europene. Pentru început, buletinul electronic va fi emis într-un număr limitat, în cadrul unui proiect-pilot derulat de şase luni.

29 iul. 2021, 16:05
Cartea electronică de identitate 2021. Noul buletin electronic va fi emis din august în număr limitat

Cartea electronică de identitate 2021. Vor fi emise în acest an aproape 5.000 de cărţi electronice de identitate, au precizat oficialii Direcției pentru Evidența populației (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Statul român este obligat să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 201, potrivit Regulamentul (UE) 2019/1157. Chiar dacă mai sunt doar câteva zile până atunci, Imprimeria Națională, compania responsabilă cu producerea noilor cărţi electronice de identitate, a lansat o primă licitaţie pentru achiziţionarea unor elemente care vor fi folosite în noile documente de identitate. Mai mult, instituţia pregăteşte o altă licitaţie pentru achiziția sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Stație de lucru portabilă, Multifuncțională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licențe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente), conform Hotnews.

Cartea electronică de identitate 2021. MAI susţine că are toate condiţiile pentru emiterea noului tip de document

Chiar şi în aceste condiţii, oficiali ai Direcției pentru Evidența Populației (DEPABD) din cadrul Ministerului de Interne susţin că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru emiterea numărului limitat de cărţi electronice în 2021, în cadrul unui proiect pilot.

„Pentru producția și personalizarea cărților electronice de identitate vor fi folosite liniile de producție utilizate pentru producerea pașaportul simplu. Evaluările realizate au relevat o disponibilitate lejeră a fluxului de producție atât la nivelul producției blanchetelor, cât și al personalizării cărții electronice de identitate.
Precizăm că pentru punerea în circulație începând cu data de 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple în cadrul proiectului pilot, sunt îndeplinite toate condițiile.”, au precizat oficialii DEPABD, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Buletin electronic 2021. Ce date va conține CIP-ul şi cum va fi folosită semnătura electronică

Ce prevede proiectul pilot privind cartea electronică de identitate 2021

Cartea electronică de identitate şi cartea simplă de identitate vor fi puse în circulaţie în mod eşalonat, în maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple.

„Proiecțiile DEPABD vizează emiterea cărții electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot începând cu data de 2 august 2021, derularea fazelor de test pentru o perioada de aproximativ 6 luni şi generalizarea emiterii noului document de identitate la nivel naţional în cursul anului 2022.
În cadrul proiectului pilot vor fi emise cărţi electronice de identitate într-un număr limitat şi vor fi realizate teste care privesc modul de interacţiune al cetăţenilor cu infrastructura existentă în scopul realizării optimizărilor necesare pentru realizarea procedurilor necesare pentru generalizarea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional.”, au precizat oficialii DEPABD.

Cât va costa şi ce va conţine cartea electronică de identitate în România

„În ceea ce privește această întrebare facem cunoscut faptul că nu au fost finalizate procedurile ce implică emiterea cărților electronice de identitate, în consecință nu există la acest moment un cost final stabilit. (..) Costurile vor fi suportate de Compania Naţională „Imprimeria Naţională”, context în care, la momentul finalizării evaluărilor amintite, pentru a fi asigurată informarea corectă, vom reveni cu informaţii relevante.”, au explicat oficialii Evidenței Populației din MAI.

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Citeşte şi: Buletin electronic 2021. Nu vei mai putea călători în străinătate fără cartea de identitate electronică