Cartea Recordurilor Universului: Cele mai fierbinţi, tinere şi rapide planete

În ultimii 50 de ani, telescoapele noastre au devenit din ce în ce mai mari şi mai bune, iar noi am putut afla, astfel, multe lucruri inedite despre universul nostru. Astronomii au descoperit exoplanete extrem de interesante, demne de o Cartea a Recordurilor a... Universului.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 18:51
Cartea Recordurilor Universului: Cele mai fierbinţi, tinere şi rapide planete

De exemplu, cea mai rapidă planetă din univers, SWEEPS-10, orbitează steaua sa la o distanţă de doar 1.190.914 km, cam de trei ori distanţa dintre Pământ şi Lună, ceea ce înseamnă că o zi de acolo durează doar 10 ore terestre.

Cea mai mare planetă cunoscută până acum este TrES-4, care este de 1,7 ori mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Această planetă ar fi un candidat foarte bun şi pentru titlul de cea mai „ciudată”, întrucât este atât de uşoară încât are în urma ei o coadă precum a cometelor, compusă din propria atmosferă. Dacă ar fi pusă într-o cadă (gigantică) ar pluti.

„Densitatea sa este de doar 0.2 grame de centimetru cubic, cât lemnul de balsa, cel mai uşor din lume”, explică Georgi Mandushev, de la Observatorul Lowell din Arizona.

Methusela (sau pe numele său real, PSR B1620-26 b) este cea mai veche planetă descoperită până acum, unul din „strămoşii” universului, formându-se acum circa 12.7 miliarde de ani (cu 8 miliarde de ani mai bătrână decât Pământul). Methusela s-a format la doar două miliarde de ani după Big Bang. Descoperirea ei în 1993 ne-a schimbat percepţia asupra formării planetelor, sugerând că mai sunt mult ca ea de găsit şi că viaţa ar fi putut apărea mai devreme decât se credea. Cercetătorii de la NASA cred că planeta a evoluat în jurul unei stele care a murit, după care a fost capturată de alt soare.

La polul opus, se află cea mai tânără planetă a universului, având mai puţin de un milion de ani vechime. Planeta nu are încă un nume şi orbitează steaua Coku Tau, la doar 420 de ani lumină.

Cea mai fierbinte lume este WASP-12b, o planetă gazoasă cu o temperatură de circa 2.200 de grade Celsius. Este şi una dintre cele mai mari planete, fiind de două ori cât Jupiter.

Dacă acolo vi se pare prea cald, puteţi încerca un loc mult mai rece – OGLE-BLG-390L, unde vă puteţi „relaxa” la -220 de grade Celsius, sub punctul de fierbere al azotului lichid şi aproape de 0 absolut. Ea este şi una dintre cele mai îndepărtate planete, la o distanţă de Terra de 28.000 de ani lumină.

Epsilon Eridani (b) este cea mai apropiată exoplanetă de sistemul nostru solar – se află la doar 10.5 ani lumină faţă de noi, ceea ce înseamnă că o vom putea vedea, în curând, prin telescop, ca pe vecinele noastre. Din păcate, experţii nu se aşteaptă să găsească viaţă acolo – se află prea departe de soarele său, ceea ce înseamnă că oceanele sale ar îngheţa.

Şi, în final, cea mai mică exoplanetă cunoscută: Kepler-10b este de 1,4 ori mai mare decât Pământul, este stâncoasă, se află la 560 de ani lumină şi a fost găsită abia în ianuarie 2011. Din păcate, se află în afara zonei Goldilocks, adică cea în care s-ar putea dezvolta viaţa.