Cartel Alfa: Legislaţia trebuie să se schimbe pentru a permite negocieri colective reale

Regulile şi legile sunt făcute împotriva lucrătorilor şi de aceea în România există un nivel distrugător de sărăcie, precaritate şi inegalitate economică pentru foarte mulţi angajaţi, afirmă liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El susţine că există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea şi pentru a asigura protecţie socială adecvată, dar legislaţia trebuie să se schimbe pentru a permite şi încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuţie echitabilă a rezultatelor muncii şi pentru a direcţiona resursele către imbunătăţirea nivelului de trai.

RomaniaTV.net
04 oct. 2018, 10:15
Cartel Alfa: Legislaţia trebuie să se schimbe pentru a permite negocieri colective reale

„Regulile şi legile sunt făcute împotriva lucrătorilor şi de aceea avem un nivel distrugător de sărăcie pentru foarte multi lucrători, precaritate şi inegalitate economică. Există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea, pentru a asigura protecţie socială adecvată, servicii de calitate şi tot ceea ce oferă cetăţenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie să se schimbe pentru a permite şi încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuţie echitabilă a rezultatelor muncii şi pentru a direcţiona resursele către imbunătăţirea nivelului de trai”, afirmă Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Liderul sindical spune că politica forţei de muncă ieftine aplicată în România pentru atragerea investitorilor trebuie să înceteze, pentru că este un eşec care tinde să se transforme într-un dezastru, arătând că în sectorul economic peste jumătate din lucrători sunt încadraţi la salariul minim, iar 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net de sub 2.050 de lei (440 de euro).

În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, care este marcată în 7 noiembrie, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă că desfăşoară Campania „Schimbăm regulile!” care îşi propune creşterea gradului de conştientizare asupra condiţiilor de muncă din România şi susţinerea iniţiativei de schimbare a legii dialogului social realizată de Coaliţia pentru muncă decentă, cu susţinerea confederaţiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România.

„Le transmitem parlamentarilor si guvernanţilor că trebuie schimbate regulile, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate, o condiţie necesară şi minimală pentru ca munca decentă să poată deveni o realitate şi pentru românii care lucrează în ţara lor”, spun sindicaliştii.