Bunăvoinţă sau rasism? Cartier de locuinţe sociale pentru romi, la Baia Mare

Autorităţile locale din Baia Mare încearcă să separe romii de restul locuitorilor, construindu-le acestora un cartier special pentru ei.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 12:11
Bunăvoinţă sau rasism? Cartier de locuinţe sociale pentru romi, la Baia Mare

Primăria Baia Mare va investi 60 de milioane de euro în construirea unui cartier destinat romilor. Cu aceşti bani se vor face o mie de locuinţe sociale. Nu este pentru prima dată când autorităţile din Baia Mare încearcă să separe romii de ceilalţi locuitori.

Investiţia se va face în etape, iar Primăria speră să atragă bani şi din fonduri europene, guvernamentale şi alte resurse. Lucrările ar trebui să înceapă la primăvară.

„Specialiştii Primăriei au identificat trei zone de dezvoltare a unor locuinţe sociale în mediul urban. Reprezentanţi de la Uniunea Europeană şi Fundaţia Soros au solicitat ca pe lângă aceste trei zone, să mai avem o zonă – încă neidentificată – în mediul rural, astfel încât persoanele care solicită locuinţe sociale să aibă patru variante de relocare. Avem înregistrate deja 3.000 de solicitări pentru locuinţe sociale iar Primăria va construi în cele trei zone cel puţin 1.000 de locuinţe sociale. Proiectul-pilot pe care intenţionăm să-l implementăm are componentă de locuire, de mică industrie şi servicii, precum şi componenta sociala, adica scoli, gradinite, terenuri de sport, magazine si alte obiective care să permită funcţionarea comunităţii în condiţii decente”, a declarat sâmbătă şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare, Bogdan Gavra.