Cartofii româneşti putrezesc în beciuri din cauza importurilor masive VIDEO

Preţurile legumelor se dublează, dar cele care costă câţiva bănuţi putrezesc în depozite. Producătorii din Harghita aruncă la gunoi cartofii, deşi nu cer decât 40 de bani pe kilogram. Şi asta din cauza importurilor masive, care i-au adus la sapă de lemn.

RomaniaTV.net
01 mart. 2012, 12:20
Cartofii româneşti putrezesc în beciuri din cauza importurilor masive VIDEO

Recolta de cartofi din toamna trecută, obţinută numai în Harghita, ar fi acoperit necesarul pieţei interne, ba ar mai fi rămas şi pentru export. În realitate, sute de tone zac în depozite, deși calitatea şi gustul cartofului autohton sunt net superioare celor din import.

„Am scos vreo 60 de tone de cartofi şi am vândut în toamnă 17 tone, iar restul, la pivniţă. De două ori i-am ales şi nu ştiu dacă pot să-i vând până la sfârsitul lui aprilie. După aprilie îi arunc la depozitul de gunoi”, a spus producătorul Szakacs Arpad.

„A fost producţie mare şi în ţările europene. Polonia, Ungaria, Austria, Germania au exportat masiv şi din cauza asta producţia noastră a rămas mult, mult în stoc”, a spus producătorul Vitos Ladislau.

În 2011, producţia de cartofi din Harghita a fost un record pentru ultimii 20 de ani. Degeaba însă. Cea mai mare parte din ea va ajunge hrană pentru animale.