Casa Albă, mesajul care face lumea să se îngrozească: „Rusia poate ataca Ucraina în orice moment”

Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

18 ian. 2022, 21:43
Casa Albă, mesajul care face lumea să se îngrozească: „Rusia poate ataca Ucraina în orice moment”

Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina„, a apreciat Psaki, avertizând că „nicio opţiune nu este exclusă de partea americană pentru a răspunde unui astfel de atac„, întrebată în special despre posibilitatea excluderii Rusiei din „Swift”, un circuit securizat de viramente bancare internaţionale.

Totodată, Statele Unite sunt serios îngrijorate de exercițiile militare comune ale Rusiei și Belarusului, precum și de creșterea forțelor în apropierea graniței cu Ucraina, ceea ce este o dovadă a atitudinii agresive a Moscovei față de Kiev, spune şi Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite. „Suntem îngrijorați de exercițiile  celor două țări, dar ne preocupă și creșterea concentrării militare la granița cu Ucraina. Toate acestea ne semnalează că Rusia este agresivă față de Ucraina”, a spus ea într-un interviu pentru The Washington Post. Exercițiile în sine vor avea loc în perioada 10 – 20 februarie 2022.

Citeşte şi Rusia sfidează NATO şi îşi arată muşchii. Anunţă manevre navale comune cu Iran şi China

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa săptămâna aceasta la Kiev, după ce discuţiile cu Rusia s-au încheiat săptămâna trecută fără niciun rezultat, pe fondul îngrijorărilor SUA şi altor ţări occidentale că Moscova ar putea să invadeze din nou Ucraina. Şeful diplomaţiei americane se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov vineri la Geneva, cu scopul de a căuta o „portiţă de ieşire diplomatică” din criza dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat marţi o responsabilă din Departamentul de Stat.

Secretarul de stat este implicat 150% pentru a căuta o portiţă de ieşire diplomatică şi este într-adevăr ceea ce motivează” întâlnirea cu ministrul de externe rus, a indicat aceasta sub rezerva anonimatului.

Citeşte şi Rusia nu mai vrea să discute cu Occidentul, după eşecul negocierilor de la Geneva. Moscova ameninţă SUA cu amplasarea de baze militare în Cuba şi Venezuela

Secretarul de stat american se va deplasa apoi la Berlin pentru discuţii cu Regatul Unit, Franţa şi Germania cu privire la Ucraina, Occidentul avertizând Rusia că s-ar expune la grave consecinţe în caz de invadare a teritoriului ucrainean.

În plus faţă de sancţiunile economice, „noi vom furniza echipament defensiv suplimentar ucrainenilor”, în cazul unei invazii, a precizat responsabila din Departamentul de Stat.


loading...
Partenerii noștri