Casa Verde Fotovoltaice 2023. Urmează publicarea listei cu instalatorii acreditaţi. Când va fi accesibilă online

Înscrierile pentru Regiunea Vest în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au încheiat. Bugetul de 200.480.000 de lei alocat a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.024 de persoane fizice.

22 iun. 2023, 14:13
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Urmează publicarea listei cu instalatorii acreditaţi. Când va fi accesibilă online
Se schimbă regulile pentru programul ”Casa Verde Fotovoltaice”.

Casa Verde Fotovoltaice 2023.  Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, a venit cu noi informaţii despre Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. 

S-a încheiat şi ultima sesiune de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Vest.

Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul pentru Regiunea Sud Vest a fost epuizat în 2 minute

Bugetul de 200.480.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 10.024 de persoane fizice.

În perioada 27 – 29 iunie 2023 urmează înscrierile în cadrul programului pentru unitățile de cult.

Este important de ştiut că după momentul înscrierii în platformă, fiecare solicitant, la un anumit punct, va avea opțiunea să își selecteze instalatorul cu care va continua proiectul.

Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, a spus la DC News TV ce se va întâmpla în perioada următoare:

„În cel mai scurt timp vom publica lista cu instalatorii, cu firmele acreditate să participe în cadrul programului. Noi am estimat, iniţial, că se vor înscrie undeva la 500 de firme. S-au înscris 754 de firme, deci cu 50% mai mult decât estimările noastre, ceea ce ar putea să aducă o mică întârziere, un decalaj din momentul în care se finalizează înscrierea persoanelor fizice şi publicarea listei de instalatori.

Volumul cererilor depuse este foarte mare şi toate aceste 754 de dosare au trebuit analizate, aşteptat răspuns de la instalatori pentru clarificări… dar oricum suntem într-o etapă finală. Săptămâna viitoare vom finaliza cu totul analiza instalatorilor şi vom trece la semnarea contractelor, urmând ca într-un termen de 5 zile de la semnarea contractelor, instalatorii să constituie garanţia de participare în cadrul programului.

În jur de 15 iulie vom publica lista pe site-ul www.afm.ro şi, implicit, în aplicaţie. După care, cetăţeanul îi va găsi acolo cu date de contact, adrese de email, număr de telefon… şi invers. Instalatorii vor avea acces în aplicaţie şi vor identifica acolo toate cele 86 600 de persoane care s-au înscris.”

Programul Apă Canal, de la AFM. Se dau între 12 și 30 de milioane de lei pentru UAT-uri

Unitățile administrativ teritoriale vor putea beneficia de fondurile din programul Apă Canal.

Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”

”Avem un program Apă Canal, suntem în fază finală cu ghidul de finanțare, urmează să-l punem într-o săptămână, maximum două, în transparență decizională pentru a fi văzut de toată lumea interesată. Am alocat anul acesta 1 miliard de lei pentru rețelele de apă și canal, vom merge cu contractările până la 200% în cadrul acestui program pentru că am văzut că este o cerere enorm de mare. Este un program pe care mi l-am dorit să fie complementar programului operațional infrastructură mare, acolo unde, fiind fonduri europene, au avut anumite restricții, iar comunele mici, în special, nu au putut obține finanțare din fonduri europene, pentru că aveau indicatori pe care nu-i puteau atinge. Atunci, am venit cu acest program, prin care alocăm între 12 și 30 de milioane de lei pentru fiecare UAT, în funcție de mărimea UAT-ului. Eligibile vor fi toate categoriile de cheltuieli care au ca obiect rețelele de apă, adică și extinderi de rețele, și reabilitări, și stații de epurare, și stații de pompare, inclusiv rețele de colectare a apelor, cam orice ține de o lucrare de apă va fi eligibil în cadrul acestui program” a anunțat Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, în interviul acordat DCNews.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu estimează că derularea efectivă a proiectului va începe în septembrie – octombrie, când va fi lansat efectiv programul. Acum urmează punerea ghidului în transparență.