Casa Verde Fotovoltaice 2024. Primele panouri se vor instala de săptămâna viitoare, apare lista cu firmele autorizate

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” va avea un buget record în acest an, de două miliarde de lei pentru persoanele fizice. Săptămâna viitoare urmează să fie montate primele panouri pentru cei înscriși sesiunea trecută.

18 ian. 2024, 10:18
Casa Verde Fotovoltaice 2024. Primele panouri se vor instala de săptămâna viitoare, apare lista cu firmele autorizate
O nouă şansă pentru programul "Casa Verde Fotovoltaice". Cine şi cum se poate înscrie

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Cei mai mulți bani vor merge și anul acesta pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”, două miliarde de lei pentru persoanele fizice, și încă 250 de milioane de lei pentru unitățile de cult și instituțiile din domeniul asistenței sociale.

Casa Verde Fotovoltaice 2024Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Marțea viitoare putem să avem pe site-ul AFM lista finală a instalatorilor validați, publicată, ceea ce înseamnă că tot de marți vom avea instalatorii pe acoperișurile românilor, pe case și programul poate fi considerat deblocat în proporție de 100%.”

O nouă şansă pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Cine şi cum se poate înscrie
Casa Verde Fotovoltaice 2024Andrei Manea, director executiv al RPIA: „Cu siguranța vom vedea o dublare a numărului de prosumatori în România. Partea mai puțin bună este că viteza lasă foarte mult de dorit. Viteza prosumatorilor, a celor care instalează capacități, indiferent că sunt de mică sau mai mare putere este foarte mare. S-a văzut că acum avem undeva la 1500 MW instalați, peste 100.000 de prosumatori. Este o viteză uriașă cu care operatorii de distribuție cu siguranța nu pot ține pasul.”

Și pentru mașinile electrice cumpărate prin „Rabla Plus” vor fi mai mulți bani în total, însă tichetele au o valoare mai mică. Vor fi ajutați și fermierii care vor să își schimbe tractoarele, dar sunt și programe care dispar de pe lista Ministerului Mediului.

De un buget record va beneficia și „Rabla Plus”, prin care beneficiarii își vor putea cumpăra o mașină electrică sau hybrid plug în cu ajutor de la stat.

Aici, în schimb, valoarea voucherului se înjumătățește, iar beneficiarii vor primi până la 25.000 de lei pentru o mașină electrică și 13.000 de lei pentru una hibridă. În schimb, pentru Rabla Clasic bugetul scade la 300 de milioane de lei.

Adrian Sandu, Asociația Constructorilor de Automobile din România: „O să îmi spună de tichete, că și în alte țări s-au micșorat, ca prin programele astea schimbăm parcul auto foarte învechit.”

Apar și programe noi. Din acest an, administrația fondului pentru mediu lansează „Rabla” pentru tractoare și mașini agricole, cu un buget de 500 de milioane de lei.

Preţurile la alimentele de bază ar putea creşte substanţial din februarie. Marii comercianţi cer negocieri directe cu premierul Ciolacu după o primă rundă eşuată
Dispar, cel puțin în acest an, programele „Rabla” pentru Electrocasnice, unde anul trecut au fost folosite doar aproximativ jumătate din vouchere, dar și programul „Rabla Local”, prin care ministerul speră să scoată de pe stradă aproximativ 100.000 de mașini vechi.În realitate s-au înscris doar puțin peste 30.000 de persoane.

1,5 miliarde de lei vor merge pentru canalizare, stații de epurare și stații de tratare. Programul pentru creșterea eficienței energetice în clădirile publice va primi anul acesta 600 de milioane de lei.

Iar 100 de milioane de lei vor fi alocați pentru Programul Săptămâna verde, pentru elevi. Bani sunt și pentru piste pentru biciclete și iluminatul public stradal. În total, 14 miliarde de lei vor fi alocați pentru programele Administrației Fondului de Mediu.