Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se deblochează programul, anunţ important pentru 90.000 de români. Facturi mai mici de marţi, de la ora 10.00

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că aplicaţia Programului Casa Verde Fotovoltaice se va debloca marţi, la ora 10.00. Solicitanţii pot alege un instalator. ”În cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.

22 ian. 2024, 21:24
Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se deblochează programul, anunţ important pentru 90.000 de români. Facturi mai mici de marţi, de la ora 10.00
O nouă şansă pentru programul "Casa Verde Fotovoltaice". Cine şi cum se poate înscrie

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 se relansează după ce a stat blocat în instanţe. ”Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice se va debloca începând cu data de 23.01.2024, ora 10.00”, a transmis Administraţia Fondului pentru Mediu, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziţie un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de AFM la adresa www.afm.ro.

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Primele panouri se vor instala de săptămâna viitoare, apare lista cu firmele autorizate

”În cadrul aplicaţiei va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validaţi de către Administraţia Fondului pentru Mediu. În acest termen, instalatorii selectaţi au obligaţia efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum şi aprobarea solicitanţilor eligibili, în condiţiile şi termenele stabilite prin Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1063/2023”, a mai transmis AFM.

O nouă şansă pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Cine şi cum se poate înscrie

Instituţia precizează că, în cazul solicitărilor de revenire în statusul ”în verificare conformitate şi eligibilitate”, determinate de rezoluţia eronată aplicată de instalatori în aplicaţie, în urma analizei documentelor încărcate de solicitant, se stabileşte un termen de maximum 5 zile calculate de la data de 23.01.2024, în cadrul căruia instalatorii sunt obligaţi să remedieze aceste situaţii.

90.000 de beneficiari

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a scris pe Facebook că, ”în cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând, în acelaşi timp, energie curată, fără emisii şi poluare”.

”Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potenţiali beneficiari din ediţia din 2024 a programului, când avem un buget record de 2 miliarde lei, dar şi alte programe de finanţare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România”, a transmis ministrul Mediului.

Casa Verde Fotovoltaice 2024. Cei mai mulți bani vor merge și anul acesta pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”, două miliarde de lei pentru persoanele fizice, și încă 250 de milioane de lei pentru unitățile de cult și instituțiile din domeniul asistenței sociale.