Cascadă de gheaţă în România! Avalanşă de mari dimensiuni în zona Bâlea

Specialiştii afirmă că, având în vedere creşterea temperaturilor, era de aşteptat ca zăpada să se disloce în acea zonă.

03 apr. 2024, 18:13
Cascadă de gheaţă în România! Avalanşă de mari dimensiuni în zona Bâlea

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, miercuri, în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Imagini cu valul de zăpadă dislocat au fost postate online de organizaţia Avalanşe în Carpaţi. Specialiştii afirmă că, având în vedere creşterea temperaturilor, era de aşteptat ca zăpada să se disloce în acea zonă, dar susţin că este surprinzător momentul în care avalanşa s-a produs, având în vedere că în noaptea anterioară temperaturile au fost negative.

Cum va fi vremea în minivacanţa de la începutul lunii mai. Actualizare în timp real de la AccuWeather

”A curs azi dimineaţă «Clasica de Bâlea». Având în vedere încălzirea brutală din ultima perioadă, era de aşteptat ca această avalanşă să se producă. Surpriza vine oarecum de la condiţiile în care a curs. Practic a curs într-o zi cu temperatură negativă si cu cea mai scăzută valoare din ultima perioadă. Atât noaptea de dinainte, cât şi la momentul declanşării, ora 9:30 a.m., temperatura a fost sub -2 grade Celsius”, scriu, miercuri, pe reţelele de socializare, reprezentanţi organizaţiei Avalanşe în Carpaţi.

Ei explică faptul că efectul apa rezultată din topirea zăpezii s-a infiltrat şi a creat o arie mare de instabilitate pe suprafaţa unei lespezi de stâncă înclinată.

Prognoza meteo. Vine un nou puseu estival, temperaturile urcă iar la 30 de grade Celsius

”La momentul declanşării cascada de gheaţă formată pe această lespede s-a prăbuşit, generând o avalanşă de dimensiuni mari”, se precizează în mesajul organizaţiei.

În urmă cu două săptămâni, un snowboarder a declanşat, accidental, o avalanşă de dimensiuni medii la Bâlea Lac, în urma incidentului sportivul scăpând fără a fi acoperit de valul de zăpadă.