Casele electronice de marcat vor fi conectate la ANAF începând cu 1 iulie. Anunţul făcut de Florin Cîţu

Casele electronice de marcat se vor conecta la servele ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie şi până pe 30 septembrie 2020. Operatorii economici din categoria contribuabiliilor mijlocii şi mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021, conform unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 14:15
Casele electronice de marcat vor fi conectate la ANAF începând cu 1 iulie. Anunţul făcut de Florin Cîţu

Instituţia menţionează că furnizorii de AMEF-uri vor fi notificaţi că începând de miercuri au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Accesul este facilitat înainte ca furnizorii şi producătorii să meargă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti pentru suplimentul de aviz.

Datele colectate din AMEF-uri vor fi folosite pentru analiză şi control de la distanţă, astfel încât să conducă la reducerea substanţială a numărului controalelor fizice inopinate şi la concentrarea verificărilor pe zonele de risc identificate.

Citeşte şi: Primele case de marcat se conectează MÂINE la ANAF. Anunţul făcut de Florin Cîţu

„Am finalizat un proiect aflat pe agenda publică de peste 10 ani şi care a fost amânat de toate guvernele. Transformarea digitală a Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală rămâne principala măsură prin care cred că se va îmbunătăţi substanţial relaţia cu firmele şi populaţia. Vom continua proiectele în ritm accelerat în următoarele luni. Aceste schimbări nu vor aduce doar informaţii mai complete şi de calitate din economie, ci vor asigura o competiţie cât mai corectă între companii şi o implicare tot mai redusă a statului în activitatea firmelor”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

La serverele ANAF vor fi conectat până la 31 septembrie circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie se vor colecta datele în timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat.

În platformă vor fi integrate şi bazele de date cu fişierele colectate până în prezent (formularul A4200 – care va fi eliminat ulterior) pentru a fi folosite în cadrul procesului de analiză. Noutatea sistemului implementat acum constă în faptul că tot volumul de date primite şi stocate din 2018 până în prezent, cât şi datele noi raportate zilnic vor fi folosite pentru analize predictive. Sistemul va permite recunoaşterea unor tipare şi le va semnala pe cele disfuncţionale sau atipice. Interfaţa folosită de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: cod CAEN tip produs/ serviciu, CUI, sediu, adresă şi altele.


loading...