Partidele aflate la guvernare nu s-a apucat de reformă și se ceartă în privința măsurilor ce trebuie luate pentru resuscitarea bugetului. Două exemple – plata CASS de către pensionari și tăierea sporurilor de care beneficiază bugetarii.
Referitor la CASS, cabinetul Bolojan ar urma să includă, în pachetul de măsuri, o astfel de contribuție, de la 1 august 2025, pentru toate categoriile de pensionari, aplicabilă doar părții din pensie ce depășește 3.000 de lei.
Social-democrații nu sunt însă de acord, susținând că trebuie respectat pragul minim de 4.000 de lei pentru care s-ar fi convenit inițial la nivel de coaliție.
Întrebat dacă 3.000 de lei pe lună reprezintă o pensie mare – criteriul invocat atunci când a fost avansată plata CASS de către seniori -, deputatul PSD Claudiu Manta a răspuns: „Tocmai asta e problema, motivul pentru care am intrat la guvernare era pentru a proteja veniturile mici și mijlocii. Pragul inițial de impozitare a pensiilor era 2.500 de lei, asta în primele discuții. După negocieri am reușit creșterea la 4.000 de lei. Cred că un lucru odată bătut în cuie și negociat așa trebuie să rămână”.
Tot Manta spune că nu este în regulă nici ”tăiere otova a tuturor sporurilor ”. ”Această tăiere otova a tuturor sporurilor nu e în regulă. Unele din aceste sporuri sunt îndreptățite. Aceste sporuri au fost introduse în 2017-2018, ca să nu crească salariile. Soluția e o nouă lege a salarizării”, a spus, la antena3, deputatul PSD, în opinia căruia protestele bugetarilor față de măsurile de austeritate ”au un sâmbure de adevăr”.
Și senatorul PSD Mihai Fifor vorbește despre ”tăierea otova” a sporurilor, subliniind că ”sunt o grămadă de nedreptăți care trebuie corectate în sistemul bugetar”, însă ”nu poți face asta pedepsind pe toată lumea la grămadă”.
”Din ciclul ‘cu barda după bugetari’: a apărut și celebra Ordonanță a sporurilor.
Apostolii reducerii deficitului, aplaudati de galeria hater-ilor de serviciu din privat – care i-ar trimite la stuf pe toți bugetarii, dacă ar putea – au decis: tăiem la grămadă. Otova. Fără discernământ. Fără nicio analiză punctuală. Fără a vedea cine ia pe merit și cine nu. Fără consultarea partenerilor sociali.
Ce mai contează că unii muncesc de le sar ochii din cap pentru sporurile acelea? Ce mai contează că în unele cazuri, sporul ăla face diferența dintre a-ți permite un trai decent și a nu putea plăti ratele ori coșul zilnic al familiei?
Nimeni nu mai face diferențe. ‘Ne grăbim’, zice un ministru. ‘N-avem timp de analize’.
Un ministru care sigur nu moare de foame. Pentru care indemnizația e, poate, bonusul pentru semințe. Un om care habar nu are cum trăiesc cei pentru care acel ‘spor’ e de fapt o completare mascată pentru salariile rușinos de mici.
Să ne înțelegem bine: România are, într-adevăr, probleme. Suntem într-o gaură bugetară periculoasă. Da, multe sporuri se iau aiurea. Dar ce faci cu cei care chiar le merită? Și știți ce e revoltător?
Că cei care plătesc acum nota de plată NU sunt cei care au adus țara în starea asta.
Sunt doar cei care o plătesc, din nou. În timp ce adevărații vinovați – sinecuriștii plantați politic în regii, agenții, autorități cu nume pompoase și activitate zero, consilii de administrație – rămân bine-mersi pe funcții, privilegii și salarii nesimțite. Și-au pus oamenii acolo tot cei care, azi, pozează în reformatori cu cravată, din birourile lor confortabile și rupte de realitatea vieții de zi cu zi.
Sunt o grămadă de nedreptăți care trebuie corectate în sistemul bugetar, e adevărat. Dar nu poți face asta pedepsind pe toată lumea la grămadă, ca și cum ar fi toți o apă și-un pământ. Analiza era obligatorie. Asa cum obligatorie e curățarea sistemului de stat de toate căpușele care fac burta mare din sinecuri politice.
Și un gând, la final, pentru cavalerii apocalipsei din privat, care se mândresc zgomotos că ‘le plătesc bugetarilor salariile’:
Nu bugetarii fac evaziune fiscală.
Bugetarii plătesc taxe, impozite, contribuții conform legii.
Bugetarii NU-ȘI FURĂ SALARIILE – le câștigă muncind. Cea mai mare parte a lor, din greu.
Unii chiar cu prețul sănătății lor. Sau al vieții. Pentru care luau un spor.
Unii au grijă de voi când sunteți bolnavi și v-ați da averea pe sănătate.
Alții vă educă copiii.
Alții vă scot dintre fiare când vă răsturnați cu bolizii de lux.
Alții vă scot din casele în flăcări.
Alții au grijă să fiți în siguranță în fiecare zi.
Să mai continui?
Chiar nu nu vă crapă obrazul de rușine să dați cu pietre?”, a scris Fifor, miercuri, pe Facebook.