Castelul Peleş este lăsat fără încălzire de o lună. Ministerul Culturii: Casa Regală trebuie să se ocupe

Castelul Peleş, unul dintre cele mai importante edificii din România, este de o lună fără încălzire, din cauza unei defecţiuni la centrală, potrivit Mediafax. Există riscul apariţiei mucegaiului şi a unei ciurperci a lemnului. Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Culturii susţin că nu este problema lor, că rezolvarea defecţiunii este de datoria Casei Regale.

RomaniaTV.net
09 mart. 2018, 09:20
Castelul Peleş este lăsat fără încălzire de o lună. Ministerul Culturii: Casa Regală trebuie să se ocupe

Castelul Peleş a rămas fără căldură după ce o centrală termică montată acum 27 de ani s-a stricat. În muzeu sunt zero grade, iar în birouri 2 grade. Din cauza frigului şi a umezelii, muzeografii atrag atenţia că există riscul apariţiei unei ciurperci, denumită „cancerul lemnului”.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Peleş, Daniela Voitescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că centrala termică s-a defectat de aproximativ o lună. 

„Centrala termică s-a defectat. Ea a fost montată în 1991. De o lună aproape nu avem căldură. Nu ştim ce s-a întâmplat. Nu se poate repara. Noi am încercat, dar nu am reuşit să o reparăm”, a spus Voitescu.

Potrivit acesteia, vizitatori sunt în continuare, oamenii stând cu gecile pe ei. Însă, din cauza umezelii, există riscul apariţiei ciupercii merulius lacrymas, denumită şi „cancerul lemnului”.

„Este foarte periculos. Nu numai frigul. Există riscul, din cauza respiraţiei vizitatorilor, să crească umiditatea în încăperi. Şi e periculos pentru că poate apărea mucegaiul, dar şi ciuperca merulius lacrymas, care e numită şi cancerul lemnului. Ea apare când nu există spaţiu încălzit şi aerisit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Muzeului Peleş.

Daniela Voitescu a declarat că Ministerul Culturii a fost sesizat că în Castelul Peleş nu există căldură, iar reprezentanţii ministerului au răspuns că reparaţia trebuie făcută de proprietar, respectiv Casa Regală.

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa primului rege al României Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km, în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna a primit numele de Sinaia.