Cât a ajuns să coste cozonacul. Pentru mulți a devenit un lux

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi așa că fiecare a început să se gândească la cum va arăta masa de Crăciun și mai ales cu ce delicatese se vor răsfăța. Cozonacul, care este nelipsit din casele românior în această perioadă, s-a scumpit destul de mult.

14 dec. 2022, 09:16
Cât a ajuns să coste cozonacul. Pentru mulți a devenit un lux

Românii sunt tot mai speriați de scumpirile din ultimul timp, așa că mesele îmbelșugate de care se bucurau până acum în perioada Crăciunului, pentru mulți vor rămâne doar o amintire. Oamenilor le-a mai rămas doar speranța că lucrurile cândva vor intra pe un făgaș normal.

Cât a ajuns să coste cozonacul. Pentru mulți a devenit un lux

Un kilogram de cozonac  a ajuns să coste 40 de lei, cu 15-20% mai mult faţă de anul trecut, scrie observatornews.ro.

„Din cauza scumpirilor a trebuit să scumpim şi noi. Făina s-a dublat, zahărul s-a dublat. Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile.”, spune Ovidu Candreianu, administrator de brutărie, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Valul de scumpiri pare că nu se mai oprește, iar oamenii sunt tot mai îngrijorați de acest aspect. Făină sau brânza s-au scumpit, dar și carnea care, comparativ cu anul trecut, anul acesta costă cu 16% mai mult.

„Comparativ cu anul trecut, carnea de lucru care era 34 de lei este 38, a crescut din cauza scumpirilor cerealelor, curentului, cam tot s-a scumpit. Multă lume s-a mutat de la piese care sunt mai scumpe de exemplu pulpa la piese din partea din faţă care sunt şi cu 10 lei mai ieftine.” , a declarat Marius Vivaţă, măcelar, potrivit aceleiași surse.

Citește și : Ciorbă de post delicioasă. Reţeta de ciorbă de cartofi inspirată de străbunica lui Chef Sorin Bontea

Din cauza scumpirilor, bugetul mediu alocat pentru aceste sărbători este  de 1.000 de lei, cu 7% mai mult faţă de 2021.

Rețetă de cozonac cu nucă

Cozonacul rămâne desertul preferat în perioada sărbătorilor. Iată rețeta cu care nu vei da greș:

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 250 grame zahăr
  • 3-4 pliculețe zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • esență lămâie+ coajă rasă de lămâie

 

Umplutură:

  • 400 grame nucă5 albușuri
    5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide opțional

Citește și : Secretul preparării prăjiturii a cărei rețetă a fost ținută secret timp de 20 de ani. Ce o face atât de specială

1.Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.
2.Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină.

3. După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.

4. După 10 minute va arăta așa. Drojdia s-a activat și se poate vedea cum a erupt, ca un vulcan. Dacă nu s-a crăpat și nu a „erupt”, atunci mai așteptăm.

5. Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.

6.Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.

7.La început, când făcea mama cozonaci (pe atunci încă novice) când îi frământa și aluatul încă se lipea de mâini și de vas adăuga făină. Ieșeau niște cozonci de îi puteai folosi pe post de bolovani când se răceau. Așadar nu adăugați făină, ci ulei!
8.Dacă aveți răbdare frământați-i 30 de minute. Eu mai mult de 10-15 minute nu am făcut-o niciodată. Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.

9.Cât dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.

10. Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2) îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2.

11.Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură.

12. Rulăm fiecare foaie.

13. Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.

14. Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.

15. Coacem la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic. Dar asta depinde de fiecare cuptor. Mie de obicei au tentința să mi se bronzeze prea tare așa că după jumătate de oră-40 de minute pun hârtie de copt deasupra lor, în cuptor. Astfel nu se înnegresc, nu se ard, rămân frumoși. Eu îi coc fix o oră.