Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta sau Coca-Cola în supermarketuri. Românii au crezut că nu văd bine când au observat prețul

Câți lei a ajuns să coste o sticlă de Fanta sau de Coca-Cola, de 2,5 litri, în supermarketuri, după majorarea prețurilor din ianuarie 2024.

30 ian. 2024, 14:43
Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta sau Coca-Cola în supermarketuri. Românii au crezut că nu văd bine când au observat prețul
Cât a ajuns să coste o sticlă de Coca-Cola sau Fanta

Multe alimente și servicii existente pe piață s-au scumpit considerabil. Printre acestea se numără și sucurile acidulate. Pe rețelele sociale circulă o imagine în care apare noul preț al acestor produse care conțin zahăr. De exemplu, în Carrefour, o sticlă de 2,5 litri de suc, precum Fanta sau Coca-Cola, a ajuns să coste 14,90 lei.

Prețul la raft s-a dublat, iar românii și-au arătat nemulțumirea față de acest aspect, pe internet. De altfel, există și mulți utilizatori care s-au arătat pe poziție pro față de aceste creșteri ale prețurilor la sucurile acidulate.

Citește și: Un nou energizant afectează grav sănătatea. O singură doză face cât șase doze de Coca-Cola

„În curând o să facem credit la bancă pentru o sticlă de suc. Noroc că prefer apa. Am prevăzut „dezastrul” de 5-6 ani👌😂”, este mesajul notat de persoana care a încărcat imaginea cu prețurile sucurilor, pe Facebook.

„Era 6-7 lei o sticlă, acum e dublu, nici nu vreau să mă gândesc la alte produse similare”, „Singura modalitate de a preveni inflația este de a consuma strict ce ne trebuie”, „Sirop cu apă minerală sau limonadă cu miere. Uite așa falimentăm fabricile de otrăvuri”, „Foarte bine că prețurile sunt mari. Poate mai descurajează consumul, că și așa suntem fruntași în Europa la obezitate (inclusiv la copii) și diabet”, „Este absurdă situația”, sunt o parte din comentarii.

Citește și: Prețuri exorbitante pe Aeroportul Henri Coandă. De necrezut cât a ajuns să coste o apă sau o Coca-Cola

Începând cu ianuarie 2024, a crescut TVA-ul la diverse produse și servicii de pe piață. În cazul livrărilor de bere fără alcool și ale alimentelor cu zahăr adăugat (minimum 10 g/100g produs), TVA-ul a crescut de la 9% la 19%.

S-a introdus o taxă pentru zahăr. Este vorba despre acciza pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat (5g – 8g/100 ml de 40 lei/hl), dar și pentru cele care au peste 8 g/ 100 ml de 60 lei.hl. Printre băuturile nealcoolice care au zahăr adăugat se numără și Fanta, Coca-Cola, Pepsi și multe altele.

Au crescut accizele și la băuturile alcoolice și tutun prelucrat. Însă nu se actualizează cu creșterea prețurilor de consum (perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024). De la 1 ianuarie 2024, au crescut accizele la motorină și benzină.