Un nou energizant afectează grav sănătatea. O singură doză face cât șase doze de Coca-Cola

O singură doză de energizant conține la fel de multă cofeină cât șase Coca-Cola, arată un studiu de dată recentă, potrivit Reuters. Experții propun ca noile băuturi energizante cu un procent ridicat de cofeină să fie considerate la fel de periculoase ca băuturile alcoolice și țigările.

31 aug. 2023, 20:03
Un nou energizant afectează grav sănătatea. O singură doză face cât șase doze de Coca-Cola

Băuturile energizante conțin foarte multă cofeină și reprezintă un adevărat pericol în rândul celor tineri, care le pot cumpăra fără restricții.

Un nou energizant afectează grav sănătatea

În acest an un nou energizant a intrat pe piață. Este vorba despre Prime Energy, care conține 200 mg de cofeină la sticla de 350 de ml. Acest nivel ridicat de cofeină este interzis în țări precum Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Alte băuturi energizante precum cele de la Ghost, Anheuser Busch InBev şi Kimade conţin, de asemenea, 200 mg de cofeină. Monster Energy conţine 150 mg de cofeină.

Pe parcursul anilor, nivelul de cofeină din băuturile energizante a crescut, iar unele tări chiar le-au interzis pentru că încalcă dozele acceptate, în timp ce alte tări le-au permis doar pentru persoanele adulte. Conform Academiei Americane de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, nu există o doză sigură de cofeină dovedită pentru copii.

Citeste si Băuturile energizante pot fi letale. Tudor Ciuhodaru avertizează: „Conțin cofeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului”

Comercianţii cu amănuntul ar putea alege să plaseze băuturi pentru sport şi băuturi energizante în diferite locaţii şi să eticheteze secţiunile diferit; dar, cred că este puţin probabil să se întâmple fără o reglementare care începe cu o mai bună etichetare a produselor şi o educaţie pe scară largă […] Orice băutură energizantă cu o doză mare de cofeină, cum ar fi Prime Energy, este nesigură pentru copii”, spune dr. Holly Benjamin, profesor de pediatrie şi chirurgie ortopedică la Universitatea din Chicago.

Studiul a dovedit că efectele secundare asupra copiilor care consumă astfel de bauturi sunt bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri de cap, convulsii, tremurături, tulburări de stomac şi efecte emoţionale adverse.

În momentul de față, FDA analizează conținutul de cofeină din Prime Energy și gradul de comercializare a acestei băuturi în rândul tinerilor.

Părinții, induși în eroare de ambalajele atractive

Kinneret Shick Ohana din Florida, mamă a cinci copii, a declarat a povestit că ”ambalajele strălucitoare şi colorate de Prime” de care copiii ei erau încântaţi erau expuse pe culoarele unui important centru comercial. Ea a vrut să le facă o bucurie copiilor și le-a cumpărat acest produs crezând că este suc. Femeia a ignorat mențiunea din partea de jos a cutiilor colorate unde scria ”băutură energizantă”.

Citeste si Un elev de 17 ani a murit la o şcoală de vară. Băuse multe băuturi energizante şi fumase două pachete de ţigări în ultimele ore

Am fost confuză pentru că atunci când vezi pentru prima dată cutia, este greu să vezi unde scrie băutură energizantă. Mi-a luat ceva timp până când fiul meu mi-a arătat unde să-l găsesc”, a spus Ohana.

Conform politicii sale stabilite în 2013, Asociaţia Medicală Americană susține interzicerea comercializării băuturilor cu cofeină pentru copiii cu vârsta sub 18 ani.