Cât a ajuns să fie salariul mediu net în România! Cine sunt românii care iau peste 1.000 de euro pe lună

Evoluția salariului mediu net în decembrie 2023 a fost una pozitivă, atingând nivelul de 5.079 de lei, marcând o creștere de 6,6% față de luna precedentă și o diferență de 314 lei, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

12 feb. 2024, 20:14
Cât a ajuns să fie salariul mediu net în România! Cine sunt românii care iau peste 1.000 de euro pe lună
Cât a ajuns să fie salariu mediu net în România! Cine sunt românii care iau peste 1.000 de euro pe lună

Progrese pozitive au fost înregistrate în privința creșterii salariului mediu net către finalul anului 2023. În decembrie, câștigul salarial mediu net a atins 5.079 de lei, marcând o creștere de 6,6% față de luna anterioară și reprezentând o diferență de 314 lei, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, acest câștig a înregistrat o creștere semnificativă de 15,5%. În aceeași ordine de idei, câștigul salarial mediu brut pentru decembrie 2023 a ajuns la 8.301 lei, înregistrând o majorare de 535 lei (+6,9%) față de luna noiembrie 2023.

Citește și: Nepotul lui Daniel Ghiţă a dispărut de o săptămână. Deputatul PSD face acuzaţii dure la adresa poliţiştilor

Analiza detaliată a datelor arată că sectoarele cu cele mai mari și cele mai mici venituri au fost diferite, cu fabricarea produselor de cocserie și produselor obținute din prelucrarea țițeiului conducând clasamentul la 12.710 lei, în timp ce hotelurile și restaurantele s-au situat în coada listei, la 2.825 lei.

Evoluția câștigului salarial real, exprimată prin indicele de 108,3% în raport cu luna decembrie 2022 și 106,3% comparativ cu luna noiembrie 2023, relevă fluctuații semnificative.

În comparație cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a înregistrat o creștere notabilă, ajungând la 253,3%, depășind cu 15,1 puncte procentuale cel înregistrat în luna noiembrie 2023.

Din perspectiva sectorului bugetar, luna decembrie 2023 a înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net în domeniul administrației publice (+5,0%) și în sănătate și asistență socială (+2,8%), în principal datorită acordării unor diferențe salariale restante sau aplicării prevederilor legale în vigoare.

În învățământ, câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere de 2,3% comparativ cu luna precedentă, influențată de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

De asemenea, salariul mediu net a înregistrat și unele reduceri semnificative în sectoarele de producție și servicii. Aceste scăderi notabile au fost de 8,8% în industria mașinilor, utilajelor și echipamentelor neclasificate altundeva, respectiv cu 6,2% în activitatea de extracție a minereurilor metalifere.

În plus, scăderi notabile cuprinse între 1,0% și 3,5% s-au consemnat în diverse domenii precum fabricarea de mobilier, vehicule rutiere și remorci, în producția de articole din cauciuc și mase plastice, serviciile de poștă și curierat, precum și în activitățile de tăbăcire și finisare a pieilor.

Citește și: Anunț de ultimă oră pentru pensionari făcut de Marius Budăi! Ce se întâmplă suprataxarea pensiilor: „Vreau să liniștim oamenii din start”