Cât câştigă o spălătoreasă la un spital din provincie. Salariul de nabab care îi va enerva pe protestatarii din Piaţa Victoriei

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a făcut publice veniturile angajaţilor încasate în luna decembrie, 2020. O spălătoreasă a încasat 5676 de lei, aproape dublu faţă de luna noiembrie.

04 feb. 2021, 15:08
Cât câştigă o spălătoreasă la un spital din provincie. Salariul de nabab care îi va enerva pe protestatarii din Piaţa Victoriei
Cât câştigă o spălătoreasă la un spital din provincie. Salariul de nabab care îi va enerva pe protestatarii din Piaţa Victoriei

Cât câştigă o spălătoreasă la un spital din provincie. Ultimele salarii încasate de angajații Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au fost publicate pe site-ul instituției.

Cât câştigă o spălătoreasă la un spital din provincie

O spălătoreasă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu are un salariu de invidiat. Potrivit ultimelor rapoarte făcute publice pe site-ul instituţiei, salariul unei spălătorese aproape că s-a dublat în luna decembrie, faţă de luna precedentă.

De exemplu, cel mai mare salariu încasat de o spălătorească în luna decembrie este de 5.676 de lei, în timp ce în luna noiembrie a încasat 3306 de lei. O îngrijitoare la blocul operator a încasat 7582de lei,  în timp ce în luna noiembrie încasa 3324. La Spitalul Judetean de Urgentã Craiova, o îngrijitoare a încasat 1982 în luna ianuarie 2021.

Un brancardier de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a încasat în luna decembrie 7. 227 de lei, în timp ce în luna noiembrie a încasat 2724 de lei. La Spitalul Judeţean din Craiova un brancardier a încasat în luna ianuarie 1875 de lei.

O infirmieră la blocul operator a încasat în luna decembrie 8103 de lei, în timp ce în noiembrie încasa 4258 de lei. La Spitalul Judeţean din Craiova, aceeaşi infirmieră a încasat 2812 în luna ianuarie 2021.

Salarii Decembrie Targu Jiu by Loredana Bruma on Scribd

Citeşte şi Protest al sindicaliştilor Cartel Alfa, joi, în faţa Ministerului Muncii

CNS Cartel ALFA reclamă că România se află pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa creşterii salariului minim, în acest an

CNS Cartel ALFA reclamă că România se află pe ultimul loc din Europa Centrală şi de Est în privinţa creşterii salariului minim, în acest an. Suma de opt euro net este la jumătate din valoarea cu care a crescut salariul minim în Bulgaria şi a şaptea parte din majorarea înregistrată de Letonia, ţară care are cea mai mare creştere netă a salariului minim.

La începutul lunii februarie, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA au făcut publică o analiză privind evoluţia salariului minim în alte ţări din Europa Centrală şi de Est şi arată, în acest context, că

Conform datelor publicate de CNS Cartel Alfa, pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea creşterii nete a salariului minim se situează Letonia, cu o majorare de  57 de euro net (16,3 creştere procentuală faţă de salariul minim din anul 2020), urmată de Slovenia cu o creştere de 55 de euro (9% mai mult faţă de anul trecut). Clasamentul este completat de Slovaca cu o majorare de 36 de euro net, Polonia cu o creştere a salariului minim de 32 de euro net, Lituania – 31 de euro, Croaţia şi Cehia unde salariul minim are o creştere netă de 20 de euro. În Bulgaria creşterea netă a venitului salarial minim este de 16 euro, dublă faţă de cea înregistrată în România, conform datelor prezentate de CNS Cartel Alfa.

Citeşte şi Salariu minim pentru angajaţii cu studii superioare, plafonat de Guvernul Cîţu

În acest context sindicaliştii arată că , deşi criza sanitară se manifestă în toate lumea, „nu peste tot este folosită ca pretext pentru a lovi în categoriile cele mai dezavantajate ale populaţiei”.

„Salariile minime au fost indexate şi în ţările Europei de Vest, spre exemplu, în Franţa, Germania, Olanda, Irlanda, Elveţia, Luxemburg, Portugalia, Malta, Belgia sau Marea Britanie. Deşi procentele cu care cresc salariile minime din aceste ţări sunt, evident, mult mai mici, faptul că ele se aplică la o valoare mult mai mare face ca suma majorată să depăşească creşterea nominală din România. O creştere cu doar 10-15 cenţi a salariului minim orar conduce la o majorare cu 16-25 euro lunar”, menţionează reprezentanţii confederaţiei sindicale.

Reprezentanţii lucrătorilor reclamă că „nu mai există convergenţă salarială cu restul Europei” şi susţin că menţinerea blocată a negocierilor colective de sector, prin efectele legii 62/2011, „face ca întreaga grilă salarială să se menţină la un nivel scăzut”.

„Avem peste un sfert din salariaţi la nivelul salariului minim (1,4 milioane), iar jumătate dintre contractele de muncă înregistrate în Revisal, sunt cu salarii care nu depăşesc 1600 lei net/2700 lei brut. Care sunt consecinţele? Menţinerea şi adâncirea stării de sărăcie a populaţie, continuarea migraţiei masive şi subdezvoltare cronică! Numai o clasă politică inconştientă şi total vândută intereselor personale şi de grup poate să ignore o astfel de situaţie!”, transmnite CNS Cartel ALFA.