Cât câştigă pe lună un gunoier în România. Oamenii se bat pe acest loc de muncă, răsplătit cu „sporul de ruşine”

În România, oamenii se feresc să lucreze ca şi gunoieri. Deşi primesc spor de ruşine, salariile sunt destul de mici. La polul opus se află New York, acolo unde gunoierii sunt consideraţi eroi iar salariile sunt foarte atractive.

28 mai 2022, 17:59
Cât câştigă pe lună un gunoier în România. Oamenii se bat pe acest loc de muncă, răsplătit cu „sporul de ruşine”
Cât câştigă pe lună un gunoier

Cât câştigă pe lună un gunoier în România. Salariul unui gunoier este format din salariul de bază, indemnizații, sporuri sau diferite prime. Cu toate astea, venitul lunar al angajaţilor companiilor de salubritate este cu 30% mai mic faţă de salariul mediu net pe economie.

Cât câştigă pe lună un gunoier. Meseria de care mulţi români se feresc

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, la sfârşitul lunii noiembrie 2020 un gunoier câştiga aproximativ 2.400 de lei net, la care se adaugă 15 % din salariul de bază.

Citeşte şi Popeyes deschide noi restaurante în Bucureşti. Ce salariu are un casier sau un lucrător în bucătărie

Un şofer care lucrează pe maşina de gunoi câştiga 3.300 de lei, plus sporul de ruşine de 15% din salariul de bază.

Pe lângă sporurile de rușine și de condiții vătămătoare, unii dintre gunoieri beneficiază și de sporul de vechime în muncă. Acest lucru înseamnă că gunoierii pot ajunge să câștige undeva la 2.500 de lei pe lună.

În timp ce românii se feresc de această meserie, oamenii din alte ţări se bat pentru un loc de muncă în domeniul salubrităţii. De exemplu, un gunoier din New York câştigă chiar şi 70.000 de dolari pe an.

Pe lângă salariul atractiv, peste Ocean angajaţii din salubritate sunt consideraţi eroi pentru că rezistă zilnic în condiții extrem de dificile.

Mai mult, pentru a ajunge să practici această meserie în New York, prima dată trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Aproape 100.000 de persoane își depun CV-ul pentru un astfel de job, scrie cancan.ro. 

Citeşte şi Majorarea salariului minim pe economie. Ce trebuie să facă toate firmele până la 1 iunie