Cât câştigă românii culegători de căpşuni în Spania. Coşul lunar este mai ieftin decât în România, iar salariul dublu

Milioane de români au luat drumul Occidentului, mai ales odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, majoritatea alegând Italia, Spania sau Germania, ţări unde găsesc salarii mult mai atractive decât în ţara noastră, iar în unele cazuri chiar şi costurile traiului sunt mai mici, astfel că pot economisi sume importante sau îi pot ajuta pe cei dragi rămaşi acasă.

06 iun. 2023, 11:25
Cât câştigă românii culegători de căpşuni în Spania. Coşul lunar este mai ieftin decât în România, iar salariul dublu

Pe site-urile de recrutare există zeci de anunțuri cu oferte de muncă în afara ţării, iar cele mai căutate sunt la cules de legume și fructe. Chiar dacă în ultimii ani românii au ajuns să folosească termenul de „căpşunar” cu sens peiorativ, adevărul este că un culegător de fructe sau legume în Spania poate câştiga un salariu dublu faţă de cât ar fi plătit în ţară, iar cheltuielile nu se ridică la nivelul din România.

Românii, care își caută un loc de muncă în Spania, vor desfășura diverse activități precum: culesul merelor, cireșelor, afinelor, nectarinelor sau caiselor, sau vor curăța pomi. Sunt disponibile și locuri de muncă în fabricile din zonă, unde fructele trebuie aranjate în lăzi și caserole.

Pe site-urile specializate în recrutarea personalului există sute de anunțuri cu joburi disponibile și condiţii foarte avantajoase.

Spre exemplu, cei care sunt interesați să plece în Spania la cules de căpșuni vor avea cazarea gratuită, iar plata se va face pe oră cu 8.10 euro. Transportul este asigurat de firmă și în ceea ce privește programul de lucru acesta este de 7-10 ore. La un calcul simplu, românii pot câștiga 1.800 de euro pe lună.

O româncă stabilită de câțiva ani peste hotare a explicat pe rețelele de socializare de câți bani ai nevoie în fiecare lună, dacă te gândești să te mulți acolo.

Citeşte şi: Un român crescut în Italia a ajuns să monteze căi ferate în toată Europa: „Nu mă văd vreodată să mă întorc. Din păcate, noi, românii, suntem mult în spate ca mentalitate”

Nivelul cheltuielilor lunare variază, evident, în funcție de salariul pe care fiecare persoană îl încasează. De asemenea, intră în discuție și stilul de viață, dar și alte nevoi personale.

Astfel, românca a explicat faptul că, pentru a avea un trai decent în Spania, între 400 și 700 de euro trebuie să scoți din buzunar doar pe mâncare. Pe lângă acest aspect, alte câteva sute de euro se duc pe facturi, rate sau asigurări.

„Depinde dacă ai copii, ce rate ai, să plătești 200€ cheltuieli, 400€ să lași în mercadona pe mâncare (pe principiul că noi, româncele, în general gătim mult) și îți mai rămân 400€ pentru una alta”, spune românca, potrivit Cancan.

Pe de altă parte, altcineva a oferit o informație legată de costurile pentru trei persoane, pe lună: „Familie de trei, mâncare 500-600€, curent, 150-200€, apă 80€ la 2-3 luni, asigurări private 50-80€ de persoană, pe lună”.

Citeşte şi: O nouă tragedie cutremură România. Accident grav la Suceava, doi tineri de 24 şi 25 de ani au murit pe loc