Un român crescut în Italia a ajuns să monteze căi ferate în toată Europa: „Nu mă văd vreodată să mă întorc. Din păcate, noi, românii, suntem mult în spate ca mentalitate”

După ce a crescut și studiat în Italia, Cristian Ţapu a ajuns să realizeze căi ferate în majoritatea ţărilor din Europa, chiar dacă nu avea niciun fel de studii în domeniu. Acum se gândește doar la viața sa din Italia și se pregătește de următoarea destinație.

06 iun. 2023, 10:12
Un român crescut în Italia a ajuns să monteze căi ferate în toată Europa: „Nu mă văd vreodată să mă întorc. Din păcate, noi, românii, suntem mult în spate ca mentalitate”

Cristian Ţapu a crescut de la şapte ani în Italia, după ce s-a mutat alături de părinții săi, iar acum a ajuns să realizeze căi ferate în Europa. Tânărul român spune că nu ar schimba pe nimic stilul de viață din Italia, după ce țara adoptivă i-a oferit tot ceea ce avea nevoie.

Ajuns la vârsta de 28 de ani, lucrează pentru o firmă italiană care se ocupă de căile ferate din mai multe țări din Europa. Încă mai ține legătura cu cei din România, merge la câțiva ani acasă, însă nu s-ar putea regăsi niciodată în țara unde s-a născut, pentru el Italia fiind noua sa casă.

Cristian nu ştia nimic despre domeniul căilor ferate, la școală nu a studiat materii care să aibă legătură cu transportul feroviar, însă are 7 ani de experiență acum. Compania din Italia pentru care lucrează i-a arătat că nu este nevoie neapărat de o diplomă specializată pentru a lucra, ci doar de dorință de muncă. Tânărul a fost recrutat de o companie privată care se ocupă de căile ferate, fără pic de experiență, însă a fost instruit și învățat.

„Da, a fost incredibil, după ce am terminat liceul nu știam ce să fac. Am ajuns în legătură cu compania unde lucrez, mi-au spus că, dacă nu știu ce să fac, mă pot angaja ei. Dar eu nu aveam habar cum să lucrez la trenuri, însă ei m-au asigurat că mă vor instrui, eu doar să vreau să lucrez pentru ei.

Citeşte şi: Româncă bolnavă de cancer în Italia. Doamna Marcela, apel disperat: „Nu mai pot! Cineva să mă ajute!”

Am fost în Austria la cursuri, în Elveția, am și lucrat după acolo. Este o muncă destul de grea, lucrăm mult noaptea când nu circulă trenurile, înlocuim șinele, ca dimineața să circule fără probleme. Acum lucrez tocmai în Kosovo, vezi foarte multe lucruri frumoase în meseria asta”, povestește Cristian Țapu, conform BZI.

Cristian Ţapu

Cu siguranță, lucrul care l-a atras cel mai mult în Italia este stilul de viață, lumea este foarte relaxată. Deși se întoarce în România o dată la câțiva ani, acesta se simte acasă doar în italia, în Orvieto, orășelul unde locuiește.

„Nu poți să compari viața din Italia cu cea din România. Din păcate, noi, românii, suntem mult în spate, ca mentalitate. De multe ori când vin acasă mă chinui foarte mult să mă integrez, lumea ascultă manele peste tot, nici nu știu cum ar trebui să dansez pe așa ceva. Aici, lumea este relaxată, mâncarea este foarte bună, oamenii se bucură de viață. La început desigur că e mai dificil, dar e un loc unde te poți adapta ușor.

Cu siguranță, sunt și lucruri care îmi plac mai mult la România decât la Italia, însă ar trebui să mă gândesc foarte mult la care sunt acelea. Părinții mei sunt în România acum, ei s-au mutat înapoi, dar eu am viața mea, nu pot să mai plec acum. E frustrant că ar putea fi și în România așa, dar nu înțeleg de ce nu se întâmplă asta. Oricum am viața mea aici, nu mă văd vreodată să mă întorc”, a mai adăugat Cristian.

Citeşte şi: O nouă tragedie cutremură România. Accident grav la Suceava, doi tineri de 24 şi 25 de ani au murit pe loc